Obilazak Stare planine – Putešestvije Čika Zokija

0
1811
Stara planina
Foto: instagram@mil_pet - Babin zub i pogled na prelepu prirodu Stare planine

Stara planina je najčistiji i najbogatiji deo jugoistočne Srbije. Stara planina ili Balkan jeste planinski venac, koji se pruža na istoku od Crnog mora, do najsevernijeg dela Stare planine – vrh Vrška čuka, na zapadu.

U Srbiji pripada teritorijama Zaječara, Knjaževca, Dimitrovgrada i Pirota. Stara planina je omeđena dolinama reka Belog i Trgoviškog Timoka, kao i rekom Visočicom. Sa istočne strane je omeđena državnom granicom Srbije i Bugarske.

U nastavku teksta možete pogedati 3 video priloga, u kojima Zoran Ćuk obilazi Staru planinu i upoznaje nas sa njom i njenim lepotama.

Obilazak Stare planine

U prvom delu ove epizode, kroz avanturu uspona na vrh Midžor, saznaćete ponešto o samoj planini i uživaćete u njenim prelepim zelenim prostranstvima, brdima i predelima. Upoznaćete puteve koji vode do ovog vrha i osetiti ambijent koji pruža boravak na Staroj Planini.

U drugom delu čeka Vas uzbudljiva avantura potrage za selom Topli Do. Posle noći, koju je proveo u šatoru na samom vrhu Midžoru, Zoki kreće u potragu za sledećom destinacijom. Usput, spontano nailazi na čobane sa kojima razgovara o selu Topli Do, o Staroj Planini i životu u ovim krajevima. Od njih dobija i uputstva kuda da ide dalje u potrazi za selom. Na tom putu susreće se sa prelepim vodenim bogatstvima Stare Planine, slapovima vodopada i vodenim kaskadama. Na samom kraju kreće se kroz nepristupačne delove Kaluđerskog slapa, koji prati u nadi da će izbiti na samo selo. Pogledajte da li će Zoki pronaći put do Toplog Dola i kuda nas je sve vodio u ovoj putešestviji.

U nastavku putešestvije po Staroj Planini upoznajte selo Topli Do. Zoki je u gostima kod čika Raše, koji je rođen na ovim prostorima i njih dvojica će nas zajedno voditi kroz priču o selu. Selo Topli Do nalazi se na oko33 kilometra udaljenosti od Pirota u Parku prirode Stara planina. Samo selo je zadržalo u mnogome svoj izgled u arhitekturi od pre 100 godina i kao takvo sigurno predstavlja jedno od najautentičnijih sela na Staroj planini. Ono po čemu se Topli Do i njegova okolina izdvajaju od ostalih staroplaninskih sela jeste bogatstvo vodopadima, po mnogo čemu jedinstvenim u Srbiji.

Ukoliko želite da pogledate kako je izgledao Zokijev obilazak planine Rtanj, kliknite ovde.

Za više zanimljivih tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJezero Šelevrenac kod Inđije – Fruška gora
Sledeći tekstBingulsko jezero na Fruškoj gori

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime