Jezero Šelevrenac kod Inđije – Fruška gora

0
3770
Jezero Šelevrenac
Foto: instagram@ducadd - Jezero Šelevrenac

Na južnom delu Fruške gore, na desetak kilometara od Inđije, smešteno je seosko naselje Maradik. Ovo selo u svom okruženju skriva jedno od najvećih jezera na Fruškoj gori – jezero Šelevrenac ili Šelovrenac. Tačnije, Šelevrenac je na drugom mestu po veličini, od njega je veće samo jezero Moharač i to za oko svega 5 hektara.

Jezero Šelevrenac
Foto: instagram@ducadd – Jezero Šelevrenac

Jezero Šelevrenac i njegove osnovne karakteristike

Jezero je nastalo osamdesetih godina prošlog veka, izgradnjom brane na istoimenom potoku. Zauzima površinu od oko 65 hektara. Brana je dužine oko 250 metara, visine oko 12,5 metara, a prosečna dubina iznosi oko 2 metra.

Na jezeru kupanje nije dozvoljeno, ali je nezaobilazno kada je u pitanju sportski ribolov. Međutim, ukoliko se bavite time, trebaće vam dozvola jer je jezero u privatnom vlasništvu od 2008. godine. Pomenute godine je firma MK „Komerc“ kupila poljoprivredni kombinat u čijem vlasništvu je i ovo jezero. Firma je ulagala u jezero i njegovo okruženje, tako da danas, osim za ribolov, služi za odmor, razonodu i rekreaciju. Jezero je veoma bogato ribom poput babuške, soma, šarana, smuđa, deverike i mnogim drugim vrstama. Uz plaćenu dnevnu cenu dobijate i čamac za ribolov uz garanciju za veoma uspešno pecanje.

Kada je ova površina 2008. godine pretvorena u park prirode, postala je stanište mnogih životinja poput kokošaka, muflona, ovaca, paunova, gusaka, morki, srna, vijetnamskih svinja i magaraca. Pored ovih domaćih i divljih životinja, stanište je i za neke vrste ptica poput ševa, vrana, roda, bele i crnečaplje i još nekolicne vrsta, tako da je ovo mesto prava oaza i veoma je živo i kada nema posetilaca.

Jezero Šelevrenac
Foto: instagram@ducadd

Za one koji nisu ljubitelji sportskog ribolova postoje objekti za odmor i razonodu. Na ovom mestu je napravljen teren za fudbal i odbojku, ali i restoran sa terasom koja pruža pogled na jezero i živahnu okolinu. Iako je u privatnom vlasništvu, šetnja i restoran su otvoreni za sve posetioce.

Šelevrenac na mapi

Jezero Šelevrenac je udaljeno oko 10 kilometara od Inđije i nalazi se u blizini naselja Maradik. Do njega možete doći automobilom. Ukoliko posetite ovaj deo Fruške gore, predlažemo Vam da posetite i Jarkovačko jezero, koje je udaljeno svega 6 kilometara od Inđije i smešteno je nešto malo južnije od jezera Šelevrenac. Jarkovačko jezero je dosta manje, ali prirodne lepote ne manjka. Takođe, na Jarkovačkom jezeru je dozvoljeno kupanje, što predstavlja veliku prednost tokom vrelih, letnjih dana.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJarkovačko jezero – Ljukovsko jezero kod Inđije
Sledeći tekstObilazak Stare planine – Putešestvije Čika Zokija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime