Brestovačko jezero – Biser Radan planine

0
4165
Brestovačko jezero
Foto: Turistička organizacija Bojnik -Pogled na Brestovačko jezero

Brestovačko, Bojničko, Bubličko ili Magaško jezero su različiti nazivi za veštačku akumulaciju napravljenu u selu Brestovac, udaljenu 10 kilometara zapadno od naselja Bojnik. Nalazi se u podnožju planine Radan, na 400 metara nadmorske visine. Brestovačko jezero je napravljeno krajem 70-ih godina prošlog veka, pregrađivanjem Puste reke u njenom gornjem toku. Koristi se za vodosnabdevanje naselja Lebane i Bojnika.

Brestovačko jezero je dugačko 2,8 kilometara, a široko 500 metara. Najveća dubina mu je 28 metara, dok prosečna dubina iznosi 12 metara. Ukupna površina jezera iznosi oko 75 hektara. Obala se sastoji od nekoliko poluostrva, jednog rta (isturenog dela kopna) i dva zaliva. Vodom ga puni Pusta reka, koja izvire na planini Radan.

Brestovačko jezero je bogato raznovrsnom ribom. Prisutni su som, šaran, klen, amur, štuka, babuška, bodorka, belica i deverika. Ovo jezero privlači veliki broj ribolovaca tokom čitave godine. Leti predstavlja mesto na koje dolazi veliki broj kupača. Dani su topli, što jezero čini idealnim za kupanje. Na obali jezera se nalazi uređen parking prostor, kao i uređeni sportski tereni. Na plaži je dozvoljeno i kampovanje.

Do Brestovačkog jezera se može doći iz dva pravca. Ukoliko ka jezeru krećete iz Niša, do jezera se stiže preko Doljevca i Žitorađe, direktnim odvajanjem sa auto puta kod naselja Brestovac, pre Leskovca. U slučaju da dolazite iz pravca Prokuplja, morate preći preko prevora Beli kamen.

U video klipu ispod možete videti kako izgleda Brestovačko jezero:

Ukoliko želite da pročitate više tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstOstrvica – Tvrđava i vulkanski vrh planine Rudnik
Sledeći tekstPusta reka – Reka sa Radan planine (crnomorski sliv)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime