Pusta reka – Reka sa Radan planine (crnomorski sliv)

0
939
Pusta reka
Foto: turizmopedija.com

Pusta reka izvire ispod Šopota, najvišeg vrha Radan planine. Nastaje spajanjem Kurtiške, Statovačke i Dragodelske reke u zaseoku Kruškar. Dužina Puste reke iznosi 71 kilometar, a ukupna površina sliva 569 kilometara kvadratnih. Pusta reka je pritoka Južne Morave i pripada crnomorskom slivu.

Pusta reka i njen tok

Dolina Puste reke ima različite širine i dubine na celom njenom toku. Do sela Slavnika teče kroz užu dolinu, duboku od 100 do 150 metara. U ovom delu doline ima karakter bujice, sa koritom punim velikih stenovitih blokova. Nizvodno od sela Dragovica, dolina Puste reke se širi, jer ulazi u Leskovačku kotlinu. U ovom delu doline korito joj je izvijugano i plitko. Pri većim vodama, reka se izliva i pravi prostrano Bojničko polje.

Najduža pritoka Puste reke je Kamenička reka, čija dužina iznosi 22 kilometra. Ona je desna pritoka Puste reke i u nju se uliva kod naselja Bojnik. Predstavlja tipičan bujični tok.
Najveći deo sliva Puste reke pripada opštinama Bojnik i Doljevac. Upravo kod Doljevca, Pusta reka se uliva u Južnu Moravu, nedaleko od ušća reke Toplice.

Veštačka akumulacija na Pustoj reci

Pusta reka je 70-ih godina prošlog veka pregrađena u svom gornjem toku. Stvorena je veštačka akumulacija koja je poznata pod više naziva: Brestovačko, Bojničko, Bubličko ili Magaško jezero. Brestovačko jezero se koristi za vodosnabdevanje naselja Lebane i Bojnik, a leti predstavlja idealno mesto za kupače i ribolovce. Smešteno je na 400 metara nadmorske visine i zauzima površinu od 400 hektara.

Pusta reka se nekada nazivala Podgora, jer se na prostoru od oko 330 kilometara kvadratnih, oko rečnog toka, prostire istoimena oblast.

Osnovna hidrološka osobina Puste reke je neujednačenost njenog režima. U proseku svake sedme godine korito reke presušuje. U celini, sliv je siromašan vodom. Prosečna gustina rečne mreže u slivu Puste reke je manja nego kod ostalih reka Leskovačke kotline.

Ukoliko želite da saznate više informacija o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstBrestovačko jezero – Biser Radan planine
Sledeći tekstVodopad Blederije – Kladovski smaragd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime