Vodopad Mokranjske stene nadomak Negotina

0
4271
Vodopad Mokranjske stene
Foto: instagram@je.le.nche

Vodopad Mokranjske stene se nalazi na oko 10 kilometara južno od Negotina, u blizini sela Mokranje. Ovaj prelep vodopad i jezero ispod njega stvorila je Sikolska reka.

Kako doći do vodopad Mokranjske stene?

Vodopad Mokranjske stene je udaljen 2 kilometra od centra sela Mokranje. Do vodopada se dolazi kada se krene kolskim putem od stanice seoskog vodopada, na ulazu u selo. Do vodopada se može doći isključivo pešaka zemljanim, kolskim putem. Nakon pešačenja loše prohodnim, ali i dobro obeleženim putem, dolazite do minijaturnog kompleksa, koji čine jezerce i vodopad Mokranjske stene, koji je smešten iznad njega. Ovaj kompleks predstavlja omiljeno mesto za kupanje svih stanovnika Mokranja, ali i Negotina.

Vodopad Mokranjske stene
Foto: instagram@goranche_87

Mokranjske stene se nalaze u vlasništvu Mokranjaca. Tamo se ne znaju granice individualnih parcela, jer vlasnici poseduju idealne delove od određenih parcela. To znači da na jednoj parceli ima više vlasnika, ali nisu ravnopravni u veličini delova, već su delovi svojine različiti.

Vodopad Mokranjske stene leti predstavljaju idealno mesto za osvežavanje, a prema rečima meštana, septembar je mesec kada gotovo svake godine vodopad presuši.

Na Mokranjskim stenama postoje zidine od opeke i kamena, za koje stanovništvo veruje da su iz doba Rimljana. Pretpostavlja se da je u to doba most spajao dve najveće Mokranjske stene. Arheolozi su na vrhovima stena pronašli veliki broj predmeta iz tog perioda.

Pretpostavlja se i da ispod stena postoji pećina pod nazivom „Hajdučka pećina“, ali ona je još uvek neistražena.

Vodopad Mokranjske stene
Foto: instagram@c4pitalist_pig

Šta posetiti u okolini vodopada?

Ukoliko posetite ovo magično mesto nadomak Negotina, ovo su neka od mesta, koja predlažemo da obiđete u blizini:

  • Pivnice – U neposrednoj blizini se nalazi vinogradski reon sa nezaobilaznim pivnicama – Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice.
  • Vidikovac – 600 metara uzvodno, na jednoj od stena se nalazi vidikovac, sa kojeg se pruža prelep pogled na okolinu.
  • Jezero – U gornjem delu Sikolske reke se nalazi još jedno jezerce, dublje od ovog u podnožju vodopada. Oba jezerceta su poribljena.
  • Lovište Alija – Ukoliko uživate i u ovom vidu rekreacije, možete posetiti lovište koje se prostire na preko 300 hektara.

U video prilogu ispod, možete pogledati izgled stena u periodu kada nema vode. Nakon prvih 30 sekundi, možete videti pogled, koji se pruža sa vidikovca na čitavu okolinu:

Vodopad Mokranjske stene na mapi

Vodopad je udaljen od Beograda oko 240 kilometara, od Negotina 10, a od centra Mokranje 2 kilometra. Put do vodopada je teže prohodan i obeležen.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJezero Bubanj – Jezero u obliku srca, u srcu Kragujevca
Sledeći tekstTrajanova tabla (Tabula Traiana) – NP Đerdap

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime