Vodopad Blederije – Kladovski smaragd

0
9995
Vodopad Blederije
Foto: sr.wikipedia - Vodopad Blederije

Vodopad Blederije nalazi se na planini Miroč, na nadmorskoj visini od 190 metara. Zajedno sa svojim pritokama Sokolovicom i Suvajom uliva se u Ravnu reku, pritoku Dunava. Vodopad Blederije ili „kladovski smaragd“, udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka.

Vodopad Blederije i jezero tirkizno zelene boje

Sam vodopad je visine od oko 7 metara. On se preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, koja je formirala malo jezero tirkizno zelene boje. Zahvaljujući upravo toj boji, ovo mesto je dobilo reč smaragd u svom nazivu i predstavlja pravi biser kladovskog kraja.

Debljina bigra na samom odseku je od 5 do 10 metara. Ispod njega teku manji slapovi. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan manji vodopad, koji tokom leta presušuje.

Na oko 2 kilometra uzvodno od vodopada Blederije, nalaze se izvori istoimene reke, od kojih se neki nalaze na većim dubinama i imaju ledenu vodu. U neposrednoj blizini postoje izvori, koji imaju subtermalne vode sa temperaturom od čak 17 stepeni. Vode ovih izvora se spajaju i u svom daljem toku formiraju reku.

Turizam

Zahvaljujući svojoj posebnosti, ovaj lokalitet je stavljen pod zaštitu. Poslednjih godina poseta ovom mestu se konstantno povećava, a samim tim se povećava i broj otpadaka koje možete videti na putu ka njemu. Trenutno se radi rekonstrukcija puta ka ovom mestu, što će gotovo sigurno dovesti do još većeg broja posetilaca. Potrudimo se da ovaj biser prirode ostane biser.

U video prilogu ispod možete videti kako izgleda vodopad Blederije, kao i kako se dolazi do njega. Kao što se vidi u snimku, prilaz samom vodopadu uopšte nije lak, bar za sad. Ne postoji asfaltiran put, a i na ovom zemljanom postoji dosta prepreka. Završnicom radova rekonstrkcije puta ka ovom mestu, kladovski smaragd će svima biti veoma pristupačan. Uživajte u prizorima:

Ukoliko želite da saznate šta sve možete posetiti na planini Miroč, kliknite ovde.

Blederije vodopad na mapi: 

Ukoliko želite da pročitate više tekstova o drugim vodopadima, koji se nalaze u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPusta reka – Reka sa Radan planine (crnomorski sliv)
Sledeći tekstMučanj: Planina sa najlepšim pogledom na ivanjički kraj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime