Jezero Moharač – Raj za dušu na Fruškoj gori

1
3509
Jezero Moharač
Foto: instagram@flying.samurai - Jezero Moharač

Jezero Moharač nalazi se na Fruškoj gori, severoistočno od naselja Erdevik, u opštini Šid. Smešteno je na obroncima ove planine, na nadmorskoj visini od 123 metra. Zajedno sa jezerom Bruje, koje se nalazi severozapadno od naselja Erdevik, predstavlja pravo bogatstvo ovog malog naselja, ali i čitave Fruške gore.

Jezero Moharač
Foto: instagram@marry_cvet

Jezero Moharač i njegove osnovne karakteristike

Moharač predstavlja veštačku akumulaciju, nastalu pregrađivanjem doline potoka Moharač, branom dužine 270 i visine 16 metara. Jezero ima izdužen oblik i pruža se u pravcu severoistok – jugozapad. Na uzvodnom delu jezera, obala je veoma šumovita, dok su dolinske strane uglavnom oranice i zatravljene površine. Ukupna širina jezera iznosi 300, dužina 2500, a dubina 10 metara. Površina jezera dostiže 60 hektara, a njegova ukupna zapremina iznosi preko 2,3 miliona metara kubnih. Jezero je napravljeno iz više razloga, a prvenstveno je služilo za zaštitu okolnih oranica od bujičnih poplava. Danas jezero Moharač ima rekreativnu ulogu i predstavlja omiljeno mesto za sve ribolovce ovog kraja.

Jezero Moharač
Foto: instagram@najlepseselosrema

Turizam na jezeru Moharač

Jezero Moharač poseduje veliki turistički potencijal. Jezero okružuju netaknuta priroda, ptice i životinje, a krasi ga voda visokog kvaliteta, u kojoj je dozvoljeno kupanje. Ipak, i pored čiste vode, primarni posetioci ovog jezera su ribolovci. Jezero posećuju pecaroši, koji tokom čitave godine pecaju somove, šarane, amure, štuke, babuške i druge vrste bele ribe. Riblji fond jezera je veoma velik, a ono što je doprinelo popularizaciji pecanja na ovom mestu, jesu i kapitalni ulovi. Potrebno je naglasiti da je ribolov dozvoljen isključivo sa obale i zabranjena je upotreba bilo koje vrste čamaca.

Jezero Moharač
Foto: instagram@seckosid

Pored bogatog ribljeg fonda, okolinu jezera krasi raznovrstan životinjski svet. Jezero Moharač je bogato labudovima, guskama, patkama, kornjačama, žečevima i fazanima. Labudovi predstavljaju pravu atrakciju i privlače ljubitelje fotografisanja.

U okolini jezera postoje i uređene klupe sa nadstrešnicom, a na samom jezeru je dozvoljeno i kampovanje. Ovaj deo Fruške gore poznat je i po izvorima pijaće vode, a jedan takav izvor se nalazi ispod brane.

Gde se nalazi jezero Moharač?

Jezero je smešteno na letnjem putu između naselja Vizić i Erdevik, severoistočno od Erdevika. Udaljeno je oko 60 kilometara od Novog Sada i 21 kilometar od Šida.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstKoreničko jezero – Idilično mesto kod Petrovca na Mlavi
Sledeći tekstJezero Venčac – Prelepo, zeleno jezero na planini Venčac

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime