Grliško jezero kod Zaječara – Čisto jezero bogato ribom

0
3833
Grliško jezero
Foto: anta019.blogspot.com Grliško jezero

Grliško jezero je veštačko akumulaciono jezero, napravljeno u istočnoj Srbiji, na teritoriji grada Zaječara. Grliško jezero se nalazi u dolini između naselja Grlišta i Leskovca i udaljeno je oko 20 kilometara od gradskog naselja Zaječar. Nastalo je 1989. godine pregrađivanjem Grliške reke na 4,5 kilometara uzvodno od ušća Grliške reke u Beli Timok. Reka je pregrađena branom visokom 30 metara.

Grliško jezero i njegova namena

Ovo jezero je višenamensko, a primaran razlog izgradnje jezera je vodosnabdevanje Zaječara i okolnih mesta pijaćom vodom. Zbog toga, na obalama jezera nema izgrađenih turističkih objekata i zabranjena je upotreba čamaca. Mogu se videti samo poneka vikend kućica ili improvizovana kamp mesta. Osim za vodosnabdevanje Zaječara, jezero se koristi i za navodnjavanje i zadržavanje nanosa. U upotrebi je od 1990-e godine.

Osnovne osobine Grliškog jezera

Ukupna površina Grliškog jezera je 110 hektara, a najveća dubina dostiže 20 metara. Zapremina akumulacije iznosi 12 miliona metara kubnih. Jezero odlikuju bistra i providna voda, kao i dobra poribljenost. Sve ovo je doprinelo da Grliško jezero bude privlačno za ribolovce. Bogato je deverikom, šaranom, somom, karašom, babuškom, skobaljom, klenom i drugim vrstama. Kod sela Leskovac se u jezero ulivaju Lenovačka i Gornja reka, koje predstavljaju prirodna mrestilišta za mnoge vrste ribljeg fonda.

Kako doći do Grliškog jezera:

Do Grliškog jezera možete doći iz dva pravca: Od Leskovca i iz Grlišta. Put je u poprilično dobrom stanju, a sva skretanja su obeležena putokazima, tako da nećete imati problema sa nalaženjem pravog puta. Asfaltnim putem možete doći do brane, a od brane nastavljate kamenom nasutim putem.

Šta obići u okolini Grliškog jezera:

Pored Grliškog, na teritoriji Zaječara se nalaze još 2 veštačka jezera: Rgotsko i Sovinac. Pored jezera, nadomak sela Grlište, nalazi se Manastir Svetog Petra i Pavla, koji možete posetiti. Smešten je u četinarskoj šumi, koju je zasadio jeromonah Jermonenko dvadesetih godina prošlog veka.

U videu ispod možete pogledati kako izgleda Grliško jezero iz vazduha.

Ukoliko želite da pročitate više članaka o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVodopad Bukovački do na Staroj planini
Sledeći tekstSokobanja – Šta videti i obići u banji i okolini

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime