Kalemegdan – Najznačajniji kulturno-istorijski kompleks

0
5154
Kalemegdan
Foto: Instagram/@beogradska.tvrdjava.official

Sam naziv „Kalemegdan“ nastaje od turskih reči kale i mejdan, što bi u prevodu na srpski jezik značilo tvrđava i bojište.

Kalemegdan je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks u našoj zemlji. U ovom kompleksu dominira Beogradska tvrđava, smeštena iznad ušća Save u Dunav.

Kalemegdan je prostorni plato oko tvrđave, koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park. Kalemegdan je danas najveći beogradski park.

Nekada je Kalemegdan služio da se neprijatelj sačeka za borbu, tako da su ga Turci često nazivali i Fićir-bajir – breg za razmišljanje.

Istorija tvrđave Kalemegdan

Predaja tvrđave Srbima desila se 1867. godine. Posle toga usledilo je preuređivanje tvrđave u park, po naređenju kneza Mihaila Obrenovića. Idejne skice za uređenje je napravio Emilijan Josimović, prvi beogradski urbanista. U periodu kada je komandovao Dragutin Žabarac Beogradskom tvrđavom, zasađeno je zelenilo između 1873. i 1875. godine.

1890. godne vojska je predala park Beogradskoj opštini, i tada počinje plansko uređivanje Kalemegdana. Nikola Pašić, tadašnji predsednik opštine, je odobrio kredit od 10 000 tadašnjih dinara, za uređivanje. 1905. godine se park proširio. To se desilo uređivanjem Malog Kalemegdana. Mali Kalemegdan se prostirao od paviljona „Cvijeta Zuzorić“ do Zoološkog vrta.

Kalemegdanski park se završavao kod kamenih stepenica, koje vode prema donjoj terasi. Parkovske površine su, nakon 1931. godine, proširene na Gordnji grad. U parku su postavljeni spomenici kulturnim i javnim radnicima.

Kalemegdan – Šta obići:

 • Trijumfalni spomenik Pobednik – podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj. Delo je vajara Ivana Meštorovića.
 • Vojni muzej – Smešten je na prvom bastionu jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave. Nalazi se u zgradi podignutoj 1924. godine. Ovo je muzejska institucija koja sakuplja, proučava i prezentuje različite predmete za vojnu upotrebu.
 • Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ – Izložbena zgrada se nalazi u parku Mali Kalemegdan. Podignuta je između 1927. i 1928. godine.
 • Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – Gradska institucija kulture čija je osnovna delatnost zaštita spomenika kulture, prostornih kulturno-istorijskih celina, arheoloških nalazišta i znamenitih mesta na području Beograda.
 • Zoološki vrt – Poznat je i kao Vrt dobre nade. Nalazi se u parku Mali Kalemegdan.
 • Rimski bunar
 • Dečiji zabavni park
 • Grobnicu narodnih heroja – Nalazi se u produžetku Velikog savskog šetališta. Izgrađena je 1948. godine.
 • Mnogobrojna sportska igrališta i ugostiteljske objekte
 • Prirodnjački muzej
 • U septembru 2010. godine je otkrivena Japanska česma, u znak zahvalnosti narodu Japana.

U videu ispod možete pogledati kako iz vazduha izgledaju Kalemegdan i njegova okolina.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim tvrđavama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: instagram@beogradska.tvrdjava.official

Prethodni tekstPlanina Javorje i najviši vrh Ober (1486mnv)
Sledeći tekstPlanina Maljen – Zapadna Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime