Planina Maljen – Zapadna Srbija

0
1595
Divčibare
Foto: sr.wikipedia - Divčivare - planina Maljen

Planina Maljen se nalazi u zapadnoj Srbiji, jugoistočno od grada Valjeva. Pruža se pravcem istok-zapad u dužini od oko 25 kilometara. Najviši vrh je Kraljev sto, sa nadmorskom visinom od 1104 metara. Najpoznatije turističko mesto na planini Maljen su Divčibare, gradsko naselje i poznato planinsko-turističko mesto grada Valjeva. Divčibare se nalaze na oko 980 metara nadmorske visine.

Geografske karakteristike

Planina Maljen i njen zapadni deo Bukovi pripadaju grupi Valjevskih planina. Lanac Valjevskih planina počinje upravo planinom Maljen, na koju se nadovezuju planine: Povlen, Jablanik, Bobija, Medvednik, Sokolska planina, Jagodnja, Boranja i Gučevo.

Severni delovi planine Maljen su izgrađeni od krečnjaka i zato su njene severne ivice poprilično strmo zasečene. Strmom zasecanju doprineli su i rasedi, mehanički diskontinuiteti stenske mase, po kojima se odigralo kretanje, i to ne samo na severnom delu planine, već i na južnom. Južni delovi planine strmo padaju u Kosjerićku i crnogorsku kotlinu. Maljen se sastoji od stena različitih starosti.

Najviši vrhovi planine Maljen

Iako planina Maljen nije najviša planina u ovom lancu Valjevskih planina, može se pohvaliti time da čak 9 vrhova prelazi 1000 metara nadmorske visine:

  1. Kraljev sto (1.104 m)
  2. Crni vrh (Maljen) (1.098 m)
  3. Stražara (1.061 m)
  4. Golubac (Maljen) (1.056 m)
  5. Paljba (1.051 m)
  6. Velika pleća (1.037 m)
  7. Veliko brdo (1.036 m)
  8. Vlasovi (1.033 m)
  9. Zabalac (1.011 m)

Biljni svet planine Maljen

Planina Maljen je veoma bogata biljnim svetom, posebno drvećem. Cela planina, a naročito Divčibare, je poznata po livadama. Planina je bogata četinarskim šumama u kojima su zastupljeni beli i crni bor, jela, smrča, kleka i planinski bor. Šume crnog i belog bora čine dve trećine ukupne šumske površine. Planina Maljen je jedina planina na teritoriji Srbije koja poseduje šumu belog bora, bez učešća crnog bora. Na planini postoji i manja skupina planinskog bora, iako ova vrsta raste na nadmorskoj visini od preko 2000 metara. Što se tiče preostalih biljaka, u većim količinama su zastupljene: narcis, jaglika, vresak, šafran, majčina dušica, zlatni šumski ljiljan, lincura, mrazovac i tako dalje. U šumama se mogu pronaću plodovi, koji su upotrebljivi za ljudsku ishranu. Rasprostranjeni su: šumska jagoda, divlja malina, kupina i borovnica.

Životinjski svet planine Maljen

Raznovrsnost biljnog sveta učinila je da planina bude bogata i životinjskim svetom. Na planini Maljen je nekada postojao veći broj vukova i lisica. Njihov broj je u poslednje vreme znatno umanjen, što je dovelo do toga da na planini srne postanu zastupljenije. Sporadično se mogu videti i divlja svinja, belica i kuna zlatica, čije je krzno izuzetno cenjeno. Nekada je na ovoj planini u velikoj meri bio zastupljen beloglavi sup, ali ga je u poslednje vreme sve manje. Može se pronaći u klisuri Crne reke i ima gnezda na nepristupačnim, okomitim stranama u predelu Ljutog krša, Golupca i Crvenog brega. Poslednja istraživanja pokazuju da se beloglavi sup više ne gnezdi na ovom lokalitetu. Rečice koje nastaju na planini Maljen su bogate krkušom, klenom, zlataćem i potočnim rakom.

Na Divčibarama se nalazi vodopad Skakalo, koji se nalazi na sedmom mestu, na listi najviših vodopada Srbije. Nalazi se na reci Manastirici i visok je čak 30 metara.

Planina Maljen je već decenijama izletište, letovalitšte, odmaralište i škola u prirodi. Dobra je putna mreža sa gradskim naseljima Valjevo, Kosjerić i Mionica, kao i sa Beogradom i Šapcem. Preko planine Maljen vodi važna saobraćajnica, koja preseca Podrinjsko-valjevske planine u pravcu sever – jug, vodeći od Valjeva ka Kosjeriću, Požegi i Užicama.

 

Prethodni tekstKalemegdan – Najznačajniji kulturno-istorijski kompleks
Sledeći tekstReka Manastirica na planini Maljen

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime