Zašto biste trebali da posetite Golubac?

0
394
Golubačka tvrđava
Foto: pixabay.com

Ako do sada niste bili u Golupcu, sigurni smo da ste u manjini. U nastavku teksta ćemo se osvrnuti na znamenitosti ovog kraja, aktivnosti koje će zabaviti i najzahtevnije turiste, pomenuti  kulturno nasleđe i prirodne lepote koje čine ovu destinaciju favoritom na prostoru  istočne Srbije. Mi vam dajemo predloge, na vama je samo da se što bolje pripremite za putovanje. 

Zato što će testirati vašu fizičku spremnost 

Spremite udobnu obuću, ponesite bicikl sa svežim gumama i krenite na istraživanje uzbudljive prirode koja okružuje Golubac. Ovo je zabava za sve uzraste i ne dozvolite da vas spreči manjak kondicije. Na raspolaganju će vam biti 5 staza, uglavnom prostih za savladati, a pored toga što će vas celim putem okruživati priroda vredna razglednica, vode vas i do najbitnijih atrakcija u ovom kraju Srbije, poput manastira Tumane.

Ako volite vidikovce, preporučujemo stazu u naselju Dedine, kao i Put ruja i jorgovana. Obe staze vode vas kroz šume, prolaze kroz NP Đerdap, a osvojićete i vidikovce Velika čuka i Zmajev vrt, Ljiljar, Veliki izvor i Kriva Lipa. Za biciklističku turu najpogodnija je staza koja spaja Golubac sa naseljem Vinci. Očekuje vas 8km vožnje, 4km pešačenja i dobro je da izdvojite oko 4 i po sata za ovu aktivnost. 

Zato što ćete doživeti Dunav kao nikad pre 

Iako je Budimpešta poznata po svom estetičnom krstarenju, ovaj tura brodićem joj više nego parira. Reč je o turi koja može trajati sat ili dva vremena, na vama je da odlučite šta vam više prija. Počinje u Golubačkoj marini, gde ćete se ukrcati i u plovidbu krenuti praćeni istoričarem Jovanom Kocmanovićem. Bolju pratnju od ove ne možete očekivati, kako je Jovan autor čak dve knjige o Golupcu. Na svom brodiću vodi vas tvrđave, koja je još impresivnija kada se pogleda sa reke, pa sve do najšireg dela Dunava gde se seže na više od 6km. Odatle se možete vratiti nazad, ali ako se odlučite za dvosatnu turu nastavljate do Đerdapske klisure, dela reke koji je čak 63km dubok i gde vas čekaju ostaci rimskog kastela. Ovo je takođe i odlična prilika da izvidite smeštaj u Golupcu na obalama. 

Zato što je dom jedne od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava na svetu 

Ispunite sve svoje viteške snove dok budete šetali po zidinama i kulama Golubačke tvrđave. Od kako je obnovljeno i otvoreno za turističke posete, ovo zdanje na ulazu u Đerdap predstavlja jednu od najposećenijih atrakcija u Srbiji. Sam prilaz tvrđavi predstavlja idealnu lokaciju za fotografisanje, a ne zna se da li je lepše kada sunce izlazi ili zalazi. Reč je o tvrđavi sa topovskom, šešir i još 8 kula, palatom, stražarom, cisternom za vodu i kantinom. Osim što se možete popeti na sve kule, obiđite i arheološki park sa rimskom kućom, krečanom i hamamom, kao i izložbe posvećene vitezovima. Za predah je tu i kafeterija sa verovatno najlepšim pogledom u celoj Srbiji. Ovo zadovoljstvo će vas koštati između 750 i 1.700 dinara u zavisnosti od toga šta sve planirate da obiđete, a mi preporučujemo sve.  

Zato što je dom UNESCO geoparka 

Jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije, Nacionalni park Đerdap smatra se najlepšim delom toka Dunava. Njegova klisura svetski je poznata i najduža je probojnica u Evropi. Ovom prostoru se mogu pripisati i drugi brojni superlativi – čuva preko 1.100 biljnih vrsta, 150 vrsta ptica, preko 1.000 pećina i Dunav doseže dubine do čak 82 metra. 

Osim svojih upečatljivih litica, očaraće vas i arheološkim nalazištem Lepenski Vir, gde vas čekaju brojni artefakti iz mezolitskog i neolitskog doba. Krstarenje Đerdapom je takođe opcija ako se tamo uputite pravo iz Beograda i želite da posetite Višegrad. Na tom putu ćete videti i Trajanovu tablu, uklesan spomenik posvećen rimskom caru Trajanu, kao i 43 metara visoku u kamenu izrezbarenu glavu kralja Decebala. Apartmani Golubac na obalama na ovom potezu su omiljeni među turistima. 

Šta da očekujete od smeštaja u Golupcu? 

Ako odlučite da u Golubcu provedete više od jednog popodneva, smeštaj vam neće praviti probleme. Privatan smeštaj Golubac može se naći tik uz reku, a čine ga vikendice sa prostranim dvorištima idealne za boravak u većoj grupi ljudi, apartmani Golubac za nešto romantičniju atmosferu, kao i prenoćišta sa opcijom doručka. 

Kada su u pitanju cene, čak i u vrhuncu sezone moguće je pronaći noćenje za 15ak evra po osobi, dok je prosečna cena između 20 i 40 evra. Ako ste pak više ljubitelji hotelskog smeštaja, tu je hotel Golubački grad sa dugogodišnjom tradicijom. Rezervišite odmah najkvalitetniji smeštaj Golubac klikom na ovaj link i obezbedite sebi apartman kom ćete se rado vraćati. 

Ovi razlozi samo su zagrebali po površini turističke ponude Golupca, ali mislimo da je dovoljno da vas inspirišemo da se ka njemu što pre uputite.

Prethodni tekstPriprema za zimovanje u Srbiji: Saveti za očuvanje dobrog zdravlja
Sledeći tekstKoja mesta su savršena za kratak odmor?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime