Planina Vujan – Mesto gde je izlečen Patrijarh Pavle

0
3010
Planina Vujan
Foto: sr.wikipedia/gm032.net

Planina Vujan nalazi se u Šumadiji, južnije od naselja Gornji Milanovac. Najviši vrh ove planine je Veliki Vujan sa 856 metara nadmorske visine. Planina Vujan je skoro u potpunosti pokrivena gustom listopadnom šumom, osim na obroncima prema reci Despotovici, gde zajedno sa obroncima Ilijaka pravi Brđansku klisuru.

U centralnom delu planine preovlađuje bukova šuma, kod Rožnja hrastova šuma, a između se nalaze naselja. Na njoj se nalazi manastira Vujan, za koji se ne zna pouzdano kada je osnovan. Zna se da potiče iz trinaestog veka.

Planina Vujan ime je dobila od stare srpske reči ujiti, bujiti ili hujiti, jer se na njoj stalno čuje zvuk hujanja vetra, koji se spušta niz planinu kroz guste šume.

Planina Vujan

Planina Vujan i njena istorija

U četrnaestom veku ovu oblast su naselili monasi koji su izbegli sa Svete gore. Osnovali su manastir Obrovin, koji su Osmanlije uništile u šesnaestom veku. Početkom devetnaestog veka nedaleko od tog mesta niče manastir Vujan. Manastir predstavlja i grobnu crkvu porodice Lunjevica. Jedna od zanimljivosti jeste to da se u manastiru čuva drveni krst. Taj drveni krst je svojom rukom izdeljao iskušenik manastira, Gojko Starčević, svim nama poznat kao Patrijarh srpski Pavle.

Bogatstvo planine Vujan

Najveći adut ove planine jeste njen izgled tokom jeseni. Na planini se nalazi veliki broj stazica za šetnju i pogodna je za planinare početnike. Kada lišće počne da opada, cela planina bude obojena u žuto-zlatnu boju. Priča se da su šetnja ovim stazama, izvorska voda i manastirski mir, 1946 godine, pomogli Patrijarhu srpskom Pavlu da se izleči i da nastavi svoj monaški put.

Manastir je pod zaštitom države kao spomenik od izuzetne kulturne vrednosti.

Planina Vujan

Planina Vujan na mapi

Preko planine prolazi put od Čačka ka Gornjem Milanovcu. Od Beograda je udaljena 122 kilometra.

Ukoliko želite da pročitate više tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@vilamontecarlo.gt

Prethodni tekstAvala – Najniža šumadijska planina – Šta videti i obići
Sledeći tekstSpomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime