Planina Povlen – Najviša valjevska planina

0
2510
Planina Povlen
Foto: sr.wikipedia - Veliki Povlen

Planina Povlen se nalazi u zapadnoj Srbiji, na oko tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čini je nekoliko vrhova, a tri vrha sa najvećom nadmorskom visinom su: Mali Povlen (1347mnv), Srednji Povlen (1301mnv) i Veliki Povlen (1271mnv). Ne, nismo napravili grešku u tekstu, veoma je zanimljivo da najviši vrh nosi naziv  „Mali Povlen”, dok treći po redu sadrži u nazivu reč „veliki”.

Planina Povlen i njene osnovne karakteristike

Planina Povlen se proteže dinarskim pravcem severozapad-jugoistok, u dužini od 35 kilometara. Panonsko more, koje je nekada postojalo na prostoru današnje Vojvodine, to jest Panonske nizije, dopiralo je do Povlena. Povlen je predstavljao najvišu planinu na obodu Panonskog bazena u Srbiji. Planina ima oblik trapeza.

Planina Povlen pripada vencu valjevskih planina, koje su produžetak starovlaške visije i pružaju se zapadno od Valjeva, ka ravnoj Mačvi. Lanac planina započinje Maljen, na koji se nadovezuju Povlen, Jablanik pa uporedo Bobija i Medvednik, a potom Sokolska planina, Jagodnja, Boranja i na kraju se Gučevo strmo spušta ka Loznici. Planine nisu mnogo visoke. Najvišu tačku ovog lanca predstavlja upravo najviši vrh Povlena, Mali Povlen.

Zanimljivosti o planini Povlen

  • Vidikovac Kapija Podrinja – Nalazi na obroncima planine Povlen i predstavlja tačku sa koje počinje ulazak u magičnu drinsku dolinu i upoznavanje sa lepotama regiona Podrinja. Sa vidikovca se pruža izuzetan pogled na planinske predele u opštini Bajina Bašta i u susednoj Bosni i Hercegovini.
  • Planinu Povlen odlikuju guste šume i duboki rečni kanjoni. Planina obiluje stazicama za šetnju, od kojih svaka priča priču za sebe. Do najviših tačaka je teško doći, jer je planina teško prohodna. Svaki početak pohoda ne bi bilo loše započeti od planinarskog doma koji se nalazi na planini.
  • U podnožju Povlena se nalaze Taorska vrela, spomenik prirode i jedan od najlepših izvora u Srbiji. Ovo remek delo predstavlja pravo bogatstvo Valjevskog kraja, a sve o vrelu možete pročitati klikom na link ovde.
  • Kod kanjona Trešnjice, pod Povlenom, nastanio se beloglavi sup. Ovoj retkoj i ugroženoj vrsti je ovo jedino sigrno stanište, pored kanjona reke Uvac.
  • Povlenska reka je jedna od rečica koje se nalaze na ovoj planini. Tokom svog kratkog toga pravi veliki broj prelepih slapova u dubini netaknute prirode. Na planini se takođe nalazi i reka Cetina, koja u gornjem toku pravi i jedan manji vodopad.

Planina Povlen na mapi

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstGaraško Jezero na Bukulji – Biser Šumadije
Sledeći tekstDrvengrad – Čarobno etno-selo na Mokroj Gori

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime