Jelova gora – Planina u zapadnoj Srbiji

0
3254
Jelova gora
Foto: instagram@serbian_photographer93 - Jelova gora

Planina Jelova gora se nalazi u zapadnoj Srbiji i spada u grupu maljensko-povlenskih planina, u sklopu dinarskog planinskog sistema. Udaljena je devet kilometara severoistočno od Užica. Iako još uvek nije previše poznata i posećena planina, Jelova gora predstavlja idealno mesto za pešačke ture sa prelepim pogledom, tokom letnjih dana.

Planina Jelova gora i njene osnovne karakteristike

Ova planina predstavlja gusto pošumljenu, zatalasanu visoravan sa prosečnom nadmorskom visinom od oko 850 metara, ukupne površine 20 kilometara kvadratnih. Najviši vrh ove planine jeste Jelenina glava sa nadmorskom visinom od 1011 metara. Pored Jelenine glave, izdvajaju se još i vrhovi Đakov kamen, Presedo, Zborište i Ozkolište.

Jelova gora
Foto: instagram@serbian_photographer93

Kao što smo već pomenuli, planina je gusto pošumljena, a najviše ima bukove, grabove, brezove i jasikove šume. U poslednje vreme se povećavaju površine pod borom, jelom, smrčom, omorikom i planinskim čempresom, a na manjim površinama ima i hrastove šume. Hemijski sastav zemljišta je pogodan za uzgoj borovnice, te je Jelova gora nadaleko poznata upravo po uzgoju ove biljke. Krajem avgusta na Jovanovoj vodi se organizuju svečanosti posvećeni borovnici. Osim uzgojem ove biljke, stanovništvo se bavi i stočarstvom.

Jelova gora
Foto: instagram@serbian_photographer93

Jelova gora je planinska zona, bogata i raznovrsna lovnom divljači. Najbrojnije su srne, a ima i dosta lisica, zečeva, kuna, jazavaca i raznovrsnih šumskih ptica.

Planina je bogata vodotocima, sa dosta izvorske vode od kojih su najpoznatije: Jovanova voda, Batina voda, Izvorak, Studenac i Samadžinac koji je u novije preme poznat kao Desankina česma). Najveća reka koja teče planinom je Tatalija.

Strogi rezervat prirode Iznad Tatalije

Strogi rezervat prirode Iznad Tatalije nalazi se na lokalnom putu Jelova gora – Varda, ukupne površine od oko 0,8 hektara. Strogi rezervat prirode Iznad Tatalije stavljen je pod zaštitu radi očuvanja šumskog kompleksa Jelove gore i staništa autohtone zajednice reliktne vrste zelenike, obraslog šumom brdske bukve. Zelenika je reliktna vrsta i ograničena je na manje populacije. Najznačajnija je u zajednicama bukve i javlja se u spratu žbunja i spratu drveća visine do 15 metara.

Turizam na Jelovoj gori

Središte turističkih i ugostiteljskih objekata nalazi se na zaravni, ispod Zborišta (motel, odmaralište MUP-a i vikendice). Jelova gora juš uvek ne spada u poznata izletišta i odmarališta, ali svakako ima veliki potencijal da u budućnosti to i postane. Prelepi pejzaži, livadska prostranstva, živopisni proplanci i šume, lepota netaknute prirode i čist planinski vazduh su ogromni aduti Jelove gore.

Jelova Gora
Foto: instagram@thempetrovic

Na planini postoji nekoliko označenih staza, koje će vas voditi kroz šume i livade do najviših vrhova. Svakako jedna od najzanimljivijih staza, koju bismo Vam preporučili, jeste ona koja vodi od spomenika borcima Radničkog bataljona na Kadinjači. Stazom ćete doći prvo do Đakovog kamena (1003 mnv), a zatim i do Jelenine glave. Videćete ono najlepše što planina nudi. I bez dobre kondicije stićićete do najvišeg vrha nakon 2 i po sata, laganim hodom kroz netaknutu prirodu.

Jelova gora na mapi

Planine je udaljena 9 kilometara severoistočno od Užica i oko 160 kilometara od Beograda.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPlanine u zapadnoj Srbiji i njihovi najviši vrhovi
Sledeći tekstApartman Melody Kopaonik – Milmari resort

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime