Banja Vrujci – Lečilište i kupalište u zapadnoj Srbiji

0
8454
Banja Vrujci
Foto: instagram@nova_banja_vrujci

Banja Vrujci je kupalište i lečilište čije je sedište smešteno u zapadnoj Srbiji. Nalazi se u Kolubarskom okrugu, između planine Suvobor i reke Toplice, na nadmorskoj visini od 180 metara. Preciznije, smeštena je između dva gradska naselja: Ljiga i Mionice. Vrujačka, divlja banja datira još iz davnina i postojala je sve do 1935. godine. Iste godine se pretvorila u lečilište, koje traje i danas.

Banja Vrujci i lekovitost njene vode

Kao što je već pomenuto, banja Vrujci je lečilište, to jest lekovita voda i banjsko blato se koriste u lečenju mnogih bolesti kao što su na primer:

  • Reumatska oboljenja
  • Sterilitet
  • Išijas
  • Proširene vene
  • Visoki krvni pritisak
  • Kožna oboljenja

Osim što se banjska voda koristi u medicinske svrhe i za kupanje, koristi se i za piće. Termalne vode su kalcijumsko-magnezijumske, iz grupe oligomineralnih voda i prosečna temperatura iznosi 27 stepeni celzijusa. Takođe, banja Vrujci proizvodi flaširanu vodu pod nazivom „Voda Voda“, a poznata je i po fabrici „Sinalco“. Pored lekovite vode, u banji se nalazi i akva park.

Voda u Banji Vrujci je posebna, jedinstvena i privlači najveći broj posetilaca zbog toga što se voda stalno menja.

Banja Vrujci
Banja Vrujci

Manifestacija „Vrujački izvori“

Osim vode koja se stalno menja veoma je, koliko poznata, toliko i privlačna turistima manifestacija „Vrujački izvori“. Na ovoj manifestaciji se organizuju razne izložbe, kao i koncetri na kojima učestvuju folkloraši, pevačke grupe i solisti na instrumentima. Postavljeni su i štandovi sa medom, voćem, povrćem i tako dalje.

Banja Vrujci poseduje još i osnovnu školu, obrazovni centar, opštinsko narodno kupatilo, crkvu Svete Marine.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda nova banja Vrujci iz vazduha:

Šta posetiti u Banji Vrujci?

Ukoliko boravite u Banji Vrujci, ovo su mesta koja možete posetiti:

  1. Rodna kuća vojvode Živojina Mišića – Nalazi se u selu Strugarnik opštine Mionica. Zbog toga što ima istorijsku vrednost proglašena je nepokretnim kulturnim dobrom kao spomenik kulture od velikog značaja.
  2. Manastir Ribnica – Nalazi se u malom naselju pod imenom Paštirć, nedaleko od Mionice. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir datira iz XV veka i posvećen je Svetim Apostolima Petru i Pavlu. Današnja crkva je sagrađena 1909. Godine, a iguman je Arsenije Jovanović.
  3. Šalitrena pećina – Nalazi se u ataru sela Brežđe, u opštini Mionica. Ova pećina se nalazi na spisku spomenika kulture od velikog značaja.
  4. Muzej kamena – Nalazi se u selu Paštirć u opštini Mionica. Otvoren je 2013. godine. Nalazi se pored zaštićenog prirodnog rezervata Šaliterna pećina.

Banja Vrujci na mapi

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim banjama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. vilapetra.rs

Prethodni tekstBešenovačko jezero ili jezero Beli Kamen – Fruška gora
Sledeći tekstGornji Piljski vodopad – Toplodolski tobogan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime