Jezero Perućac – Treće najveće jezero u Srbiji

0
7844
Jezero Perućac
Foto: instagram@lady_galee

Jezero Perućac je veštačko jezero. Nalazi se na oko 2,5 kilometara od istoimenog naselja Perućac u opštini Bajina Bašta. Jezero zahvata teritorije Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Jezero Perućac i njegove osnovne karakteristike

Jezero Perućac se nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između naselja Bajina Bašta i Višegrada i obavija planinu Taru. Ukupna površina jezera iznosi 12,5 kilometara kvadratnih i nalazi se na nadmorskoj visini od 290 metara. Zazima treću poziciju na listi najvećih jezera Srbije.

Prosečna dubina jezera iznosi 60 metara, a najdublja tačka jezera dostiže dubinu i do 1000 metara. Najveći deo jezera se nalazi u kanjonu reke Drine, koji počinje na oko 7 kilometara od hidroelektrane Bajina Bašta. Kanjonski deo jezera okružuje izrazito strma obala.

Jezero Perućac

Jezero Perućac je nastalo 1966. godine, nakon izgradnje brane za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta. Perućačko jezero je akumulaciono jezero i snabdeva se vodom iz reke Drine. Kada je maksimalno napunjeno, ovo jezero dostiže dužinu od 54 kilometara i širinu od oko 1000 metara. Sredina jezera predstavlja granicu između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Riblji fond i dešavanja na Perućcu

Jezero je pogodno za kupanje i ribolov. Bogato je velikim brojem vrsta riba: mladica, mrena, šaran, som, linjak… Svake godine se održava svetsko prvenstvo u lovu na mladicu.

Jezero Perućac

Najposećeniji događaj u blizini ovog jezera jeste Drinska regata, koja se održava svake godine u julu. Regata počinje u Perućcu, a završava se nakon 25 kilometara u naselju Rogačice. Regata je iz godine u godinu sve popularnija, pa prelazi cifru od 10.000 učesnika.

Deo jezera Perućac, koje se nalazi u Republici Srbiji, pripada Nacionalnom parku Tara.

U video prilogu ispod možete pogledati kako izgleda jezero Perućac iz vazduha:

Jezero Perućac na mapi 

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@zepterhoteldrina , 2. instagram@photo.at.first.sight

Prethodni tekstZlatarsko jezero – Jezero Kokin Brod
Sledeći tekstTvrđava Stalać – Kula Todora od Stalaća

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime