Bobija – Planina i netaknuti dragulj zapadne Srbije

1
7060
Planina Bobija
Foto: instagram @boskod

Bobija je planina u zapadnoj Srbiji u brdsko-planinskom predelu pod nazivom Azbukovica. Nalazi se između desne obale Drine, Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice. Najviši vrh Bobije nosi naziv Tornička Bobija i dostiže nadmorsku visinu od 1272 metara.

Bobija – Savršeno mesto za odmor ukoliko želite mir

Bobiju krase četinarske i bukove šume, pašnjaci i proplanci. Zahvaljujući svom raznovrsnom reljefu, pogodna je za planinarenje, speleologiju, paraglajding, vožnju džipovima, pešačenje i jahanje. Možete uživati u razgledanju, kako same planine, tako i okolnih planina, zahvaljujući vidikovcima koje poseduje. Bobija je ostala prirodna atrakcija, potpuno netaknuta, sa svežim i čistim vazduhom i predstavlja pravo mesto za odmor ukoliko želite mir.

Planina Bobija

Na samoj planini se nalazi nekoliko sela, od kojih su najveći Savkovići (Donji i Gornji) i Gornje Koščke, u čijem se sastavu nalaze mnogi zaseoci. Stanovništvo se uglavnom bavi stočarstvom i voćarstvom, a seljaci proizvode veoma kvalitetno mleko, sir i kajmak. Što se tiče voćarstva, najzastupljenije su šljiva i malina. Malina predstavlja glavni izvor prihoda stanovništva Bobije.

Bogatstva Bobije

Jedna od najvećih bogatstava Bobije jesu jaki i hladni izvori pijaće vode. Bobija obiluje ovim izvorima, na velikim nadmorskim visinama, među kojima je najpoznatiji izvor „Dobra voda“. Prema određenim istraživanjima, planina poseduje preko stotinu ovakvih izvora. Meštani kažu da ne postoje vrh i šuma bez makar jednog takvog izvora.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako iz vazduha izgleda netaknuta priroda na Bobiji. Pravo bogatstvo Srbije:

Pored mnogobrojnih vidikovaca i netaknute prirode, lepoti ove planine dodatno doprinose i kanjoni reke Trešnjice, Tribuće i Ljuboviđe. Osim Torničke Bobije, planina poseduje još dosta vrhova, a neki od njih, sa nešto manjom nadmorskom visinom su: Oštra stena, Opaljena stena, Crni vrh, Rilo, Palež, Krušik. Takođe, ova planina, odnosno kanjon reke Trešnjice, predstavlja jedno od retkih staništa beloglavog supa u Srbiji.

Planina Bobija na mapi

Planina Bobija je udaljena 140 kilometara od Beograda, 30 od Ljubovije, a od Bajine Bašte i Valjeva nekoliko kilometara više. Do same planine, kao i na njoj nema asfaltiranih puteva, pa samo dolazak na nju i nije baš lak, ali je mala cena za uživanje na netaknutom dragulju zapadne Srbije.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, klinite ovde.

Foto 2: instagram – @bane__andric – Vidikovac na Bobiji.

Prethodni tekstSpomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu
Sledeći tekstSovinsko jezero – Zapušteni biser nadomak Zaječara

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime