Spomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu

0
925
Spomenik despotu Stefanu Lazareviću
Foto: bbc.com

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću svečano je otkriven u Beogradu 19. aprila 2021. godine. Spomenik despotu Stefanu Lazareviću se nalazi na raskrnici između nekoliko prometnih beogradskih ulica – Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana. Spomenik je izgrađen od bronze i visok je četiri metra, a urađen je po po idejnom rešenju umetnika Svetomira Arsića Basare

U video prilogu ispod, možete pogledati kako detaljno izgleda novootkriveni spomenik:

Ko je bio despot Stefan Lazarević?

Despot Stefan Lazarević, poznat i pod nazivom Visoki, je bio srpski vladar, knez i despot. Sin kneza Lazara Hrebeljanovića vladao je Srbijom u petnaestom veku u periodu od 1402 – 1427. godine. U svoje vreme važio je za jednog od najboljih vitezova i vojskovođa, a njegova književna dela učinila su ga jednim od najvećih srpskih književnika toga perioda. Na presto je došao kao dečak, nakon pogibije njegovog oca u Kosovskom boju. Za vreme njegove vladavine, Beograd je prvi put postao prestonica Srbije.

Prvi spomenik Spomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu

Pored ovog novootkrivenog spomenika, Beograd poseduje još jedan spomenik posvećen ovom vladaru, koji se nalazi na Kalemegdanu i otkriven je pre 40 godina. Napravljen je takođe od bronze i nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave. Visok je 3,6 metara i delo je beogradskog vajara Nebojše Mitrića.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim spomenicima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto 2: beogradskatvrdjava.co.rs – Spomenik na Kalemegdanu

Prethodni tekstManastir Pavlovac na planini Kosmaj – XV vek
Sledeći tekstBobija – Planina i netaknuti dragulj zapadne Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime