Manastir Staro Hopovo – Stari manastir

0
2038
Manastir Staro Hopovo
Foto: instagram@__pravoslavlje_ - Manastir Staro Hopovo

Manastir Staro Hopovo udaljen je oko 6 kilometara od Iriga i oko 2 kilometra istočno od poznatijeg manastira Novo Hopovo. Jedan od najmanjih i najizolovanijih manastira na Fruškoj gori, smešten je na maloj zaravni, na istočnom delu planine, između izvorišnih krakova Jelenca, na Lipovom potoku. Osnivač manastira, poznatog i pod nazivom Stari manastir, je Đorđe Branković, a njegov nastanak se vezuje za kraj 15. i početak 16. veka.

Manastir Staro Hopovo – Istorija manastira

Manastir Staro Hopovo podignut je između 1496. i 1520. godine, od strane despota Đorda Brankovića (Maksima). I dan danas nije u potpunosti utvrđena tačna godina nastanka manastira. U turskim spisima se pominje prvi put sredinom 16. veka, dok ga srpski spisi pominju nešto malo ranije.

Manastir Staro Hopovo
Foto: Deo unutrašnjosti manastira Staro Hopovo

U originalnom izdanju, izgrađena je crkva posvećena svetom Nikoli, za koju se veruje da je izgradio upravo despot Đorđe Branković, od koje nije ostalo ništa. Bila je sagrađena od drveta i lako je stradala od zemljotresa 1751. godine. Već naredne godine, umesto nje je nikla nova crkva posvećena svetom Pantelejmonu, koja postoji i dan danas.

Hram, koji imamo danas, je malih razmera i zidan je od tesanog kamena i opeke. Kube zbog svoje veličine i oblika dominira nad celom zgradom i počiva na lucima, a ovi na pilastrima. Zvonik na manastiru ne postoji, niti je ikada postojao. U jednobrdnoj crkvi sa kupolom se nalazi bogato rezbareni ikonostas, koji je slikao iriški moler Jefrem Isajlović u periodu od 1793-1800. godine. Za vreme Drugog svetskog rata crkva manastira je delimično oštećena, konak razrušen, a ikonostas delimično izgoreo. U poslednje dve decenije manastir Staro Hopovo je obnavljan, tako da je dobio noviji i svežiji izgled.

Kako doći do manastira i šta posetiti u okolini?

Manastir Staro Hopovo ili Stari manastir je udaljen oko 6 kilometara od Iriga i 2 kilometra istočno od manastira Novo Hopovo. Izolovan je i okružen šumom, ali to ne znači da je do njega nemoguće doći. Postoji put koji vodi ka njemu. Od samog manastira kreće nekoliko obeleženih pešačkih staza, koje vode kroz prelepe delove Fruške gore i okolnu šumu. Ukoliko se odlučite za šetnju i uživanje u prirodi, budite pažljivi, jer su staze uglavnom obrasle travom, zbog manjeg broja prolaznika.

Ukoliko nastavite putićem pored manastira, stići ćete pravo do potoka Jelenac, izvora Staro Hopovo nad kojim je podignuta mala kapela i Sumpornog izvora. Voda sa ovog izvora je lekovita, mada još uvek nije ispitana, posetioci je rado koriste za piće. Istočno od Starog Hopova nalaze se manastiri Grgeteg i Mala Remeta, a zapadno manastir Novo Hopovo. Manastir pripada Nacionalnom parku Fruška gora.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim manastirima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVidikovac Kapija Podrinja – Pogled na čitavo Podrinje
Sledeći tekstVidikovac Crnjeskovo – Nacionalni park Tara

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime