Gučevo – Planina čistog vazduha, šuma i istorije

0
6131
Planina Gučevo
Foto: @photo_bart_ - Planina Gučevo

Planina Gučevo se nalazi u zapadnoj Srbiji i predstavlja najzapadniju planinu podrinjsko-valjevskih planina. Izdiže se iz doline reke Drine, koja je polulučno zatvara sa zapada i severoistoka. Najviša tačka ove planine je Crni vrh i nalazi se na 779 metara nadmorske visine. Planina Gučevo spada u red nižih podrinjsko-valjevskih planina.

Osnovne karakteristike planine Gučevo

Planina Gučevo se pruža u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od 15 kilometara. Jugoistočni deo planine se zove Kulište i sastavljen je od paleozojskih škriljaca, preko kojih su nataloženi trijasni krečnjaci sa naslagama antinoma. Severozapadni deo se sastoji od peščara i konglomerata, preko kojih leže kretacejski krečnjaci sve do temena.

Veliki broj potoka otiče sa planine Gučevo ka reci Jadar i ka Drini, deleći njegove obode, posebno one okrenute ka Drini. Obodi Gučeva su na toj strani posebno strmi i razriveni dubokim jamama. Sa severne i severozapadne strane izbija veliki broj termo-mineralnih izvora, koji pripadaju banji Koviljači. Crni vrh, najviša tačka planine Gučevo, se nalazi na završetku planine, na njenom severozapadnom kraju, upravo iznad Koviljače i nedaleko od Loznice. Na samom vrhu ne postoje izvori, jer je sastavljen od krečnjaka, ali je obrastao gustom bukovom šumom. Sa Crnog vrha se pruža prelep pogled na banju, kao i na grad Loznicu.

Gučevo

Gučevo odlikuje jedan od najčistijih vazduha na našim prostorima

Planina Gučevo je šumovita planina na kojoj su zastupljeni grab, bukva, hrast, javor i crni bor. Od divljači se mogu videti zec, lisica, vuk, srna i veliki broj različitih ptica. Obronci Gučeva su mestimično ispresecani livadama.

Vazduh na Gučevu je jedan od najčistijih na našim prostorima, a blagotvorna klima ove planine je pogodna za sve ljude koji imaju problema sa astmom, jer je bogata kiseonikom i ozonom.

Šta obići na Gučevu

U neposrednoj blizini Crnog vrha se nalazi spomenik i kosturnica, podignut u čast srpskim i austrougarskim ratnicima izginulim na ovom prostoru 1914. godine, za vreme Prvog svetskog rata. Spomen-kosturnica je izgrađena u obliku pirade i visoka je 16,85 metara. Planine Gučevo je ušla u istoriju, jer se na njoj vodila prva rovovska bitka.

Gučevo
Foto: mojaloznica.com – Spomen – Kosturnica

Nedaleko od spomenika, na severnoj strani planine, se nalazi najveći planinarski dom u Srbiji. Predstavlja turističko-ugostiteljski objekat. Nedaleko od planinarskog doma se nalazi auto-kamp sa restoranima i kamp-kućicama. Na planini postoje uređene staze za pešake, između svih gore navedenih lokacija.

Planinu Gučevo odlikuju netaknuta priroda, guste borove šume i čist vazduh. Postoje uređeni tereni i staze, kao i dobra ponuda ugostiteljskih objekata, što polako ovu planinu čini sve privlačnijom i posećenijom. Planina Gučevo ima veoma bogatu ponudu u svim kategorijama, pa su tako na njoj veoma popularni ekstremni sportovi, paraglajdin, kao i vožnja džipova.

Planina Gučevo na mapi

Planina Gučevo se nalazi na 10-ak kilometara udaljenosti od banje Koviljače, u neposrednoj blizini Loznice. Od Valjeva i Užica je udaljena 70, a od Beograda i Novog Sada 142 kilometara.

U video prilogu ispod možete videti kako iz vazduha izgledaju planina Gučevo i spomen-kostrunica:

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstSokobanja – Šta videti i obići u banji i okolini
Sledeći tekstSrpska ramonda – Biljka koja može ponovo da oživi

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime