Spomen kosturnica na Gučevu i sve o njoj

0
2611
Spomen kosturnica na Gučevu
Foto: instagram@ panticbiljana78

Spomen kosturnica na Gučevu je znamenito mesto i predstavlja nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Nalazi se na planini Gučevo, na svega 16 kilometara udaljenosti od Loznice. U njoj se nalaze posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika, poginulih 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata, za vreme Gučevske bitke. Gučevska bitka je činila jedan deo mnogo veće bitke, bitke na Drini. Spomen kosturnica na Gučevu se nalazi neposredno u blizini Crnog vrha, najvišeg vrha planine Gučevo.

Spomen kosturnica na Gučevu

Izgradnja spomen kosturnice

Spomen piramidu sa kosturnicom na platou, na istaknutoj koti Gučeva, počela ja da gradi austrougarska vojska svojim izginulim ratnicima. Izgradnja je započeta tokom Prvog svetskog rata, za vreme okupacije, ali nije završena. Udruženje rezervnih oficira i ratnika sakupilo je i sahranilo u zajedničku kosturnicu 3200 posmrtnih ostataka srpskih ratnika, rastutih po Gučevu i okolini, kao i posmrtne ostatke 52. zagrebačke regimente, prenete iz parka u Bukovičkoj banji. Projekat prepravke i izgradnje piramide i izgradnje kosturnice u njenom podnožju je uradio arhitekta V. Todić 1927. godine. Spomenik je izglađen 1929. godine, a osvećenje je bilo 1930. godine.

Spomen kosturnica na Gučevu i njen izgled

Spomenik u obliku piramide visok je 16,85 metara i izgrađen je od blokova veštačkog kamena. Osnova piramide je u obliku kvadrata, sa ispustima na sve četiri strane, tako da se u osnovi spomenika obrazuje krst. Na njenom vrhu se nalazi dvoglavi orao raširenih krila, isklesan od belog mermera.

U video prilog ispod, možete pogledati neverovatan snimak planine Gučevo i spomen kosturnice Gučevo iz vazduha:

Na zapadnoj strani piramide postavljen je veliki lovorov venac urađen od belog mermera, sa krstom u sredini. Ispod ovog venca nalazi se sarkofag, na kome je u reljefu predstavljena borba srpske i austrougarske vojske sa urezanim sledećim tekostom: “Gučevskim herojima poginulim u borbi 1914. godine”. Sarkofag nosi arhitravna greda na kojoj je upisan natpis sa Njegoševim rečima: “Blago onom ko dovjeka živi imao se rašta i roditi”. Arhitravnu gredu drže dve nage figure ratnika stražara sa mačem u ruci. Na ostalim stranama postamenta izveden je krst u mermeru u kvadratnom okviru iznad koga je grb sa dvoglavim orlom.

Spomen kosturnica na Gučevu

Na istočnoj strani iznad grba se nalazi lovorov venac sa krstom u sredini, dok je na arhitravnoj gredi urezan tekst: “Gučevskim herojima udruženje rezervnih oficira i ratnika 1929. godine”.

Ispod piramide ukopana u zemlju nalazi se grobnica pokrivena betonskom pločom. Levo i desno se nalaze veće betonske klupe sa stopama u obliku lavova. Oko pravougaonog prostora spomen obeležja je ograda sa betonskim stubovima, spojenim gvozdenim šipkama.

Iza spomenika se mogu videti ostaci rovova iz Prvog svetskog rata. Okolina spomenika je uređena, postoji i vidikovac sa kojeg se pruža prelep pogled na Pocerinu, Podrinje, Majevicu i Semberiju. Na slici ispod, možete videti prelep pogled na Loznicu.

Spomen kosturnica na Gučevu

Spomen kosturnica na Gučevu na mapi:

Spomen kosturnica na Gučevu se nalazi skoro na najvišoj koti planine Gučevo, nedaleko od Crnog vrha. Udaljena je svega oko 16 kilometara od loznice.

Ukoliko želite da saznate sve o planini Gučevo, i šta još možete posetiti osim spomen kosturnice, kliknite ovde.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim spomenicima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@branko.mrkonjic , 2. instragram@zozica.zozon 3. instagram@tog_loznice

Prethodni tekstManastir Vujan na planini Vujan – Trinaesti vek
Sledeći tekstLedinačko jezero – Bajkovito mesto na Fruškoj Gori

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime