SRPSKI HOLYWOOD – Gde se nalazi i kako je nastao

0
1471
Srpski Holywood
Foto: turizamsrbije.com - Srpski Holywood

„SRPSKI HOLYWOOD“, Putnici , turisti , planinari pa i novinari , prolazeći Ibarskom magistralom , dvanaestak kilometara ispred Gornjeg Milanovca , zatečeni su nesvakidašnjim prizorom – na proplanku Rudnika na 3 metra visokim belim metalnim slovima ispisano je “HOLYWOOD”. Oštro oko primetiće i nešto sitnije ispisano ćirilicom “SRPSKI”.

Tvorac „SRPSKOG HOLYWOOD-a„, Ivan Jakovljević – Ivo Car kako ga zovu meštani i prijatelji – jedan je od mnogih koji se nisu uputili u grad ili inostranstvo, sa svojim prijateljima i vršnjacima želi da utemelji etno – turizam u svom selu Mutanj, u srcu predivne planine Rudnik, u Šumadiji. Poštovalac likovne i filmske umetnosti, entuzijasta i sanjar, dosetio se da skrene pažnju ne samo meštana i drugih znatiželjnika već i, posebno, umetnika velikim natpisom na vrhu planine “SRPSKI HOLYWOOD”.

Srpski Holywood
Foto: turizamsrbije.com

Natpis „SRPSKI HOLYWOOD“ je instalacija od metalnih cevi i lima koju je Ivo Car izgradio 1. novembra 2007. godine uzevši kredit u banci koji je od sopstvene plate otplaćivao dve godine. Natpis koji čini 8 slova dimenzija 2,5 x 3 metra je izuzetno posećen od strane turista iz svih krajeva Srbije, ali i turista iz inostranstva.

Srpski Holywood
Foto: turizamsrbije.com

„Srpski holywood“ sky swing: Najveća ljuljaška u Srbiji

Najveća ljuljaška u Srbiji je izgradjena!

31.07.2017 godine Ivan Jakovljević, alijas Ivo Car, predstavio je novinarima najnoviji projekat – NAJVEĆU LJULJAŠKU u Srbiji. Visoka je 5, a široka 4 metra. Dužina lanaca je 4,7 metara. Kao takva ona je NAJVEĆA ljuljaška u našoj zemlji. Pogled i užitak sa nje je jedinstven, tako da vas pozivamo da što pre dodjete i da je probate!

Srpski Holywood
Foto: turizamsrbije.com – Najveća ljuljaška u Srbiji

Zemlja Čarobnjaka iz Oza

Zemlja Čarobnjaka iz Oza je izgrađena 11.07.2010.godine . Idejni tvorac je Ivo Car . Vraćajući se svakoga dana sa posla, Iva je, kako kaže, put koji vodi do Srpskog Holivuda podsećao na scenografiju iz njegovog omiljenog filma iz detinjstva ”Čarobnjak iz Oza”. Tada mu je sinula ideja da bi mogao da izgradi ”Zemlju Čarobnjaka iz Oza”. Veliki problem je predstavljao novac, da bi se taj projekat realizovao. Za pomoć se obratio gospodinu Darku Vukobratoviću, vlasniku rudnika olova i cinka ”RUDNIK D.O.O.” čiji je Ivo i radnik. Gospodinu Darku se svidela Ivova ideja, pa je tako donirao sav novac potreban za kompletnu izgradnju Zemlje Oz. Izgradnja je trajala puna 3 meseca. Ivu je u samoj izgradnji najviše pomogao njegov otac Zoran koji inače zna da radi sve poslove neophodne za izgradnju. Svečano otvaranje Zemlje Oz bilo je 11–og jula 2010 godine. U ulozi Doroti koja je posetioce vodila kroz Oz, bila je učenica, tada 6. razreda osnovne škole u ​​Gornjem Milanovcu, Katarina Živanović .

Od tada, pa do današnjih dana, zemlju Oz je posetilo više od 5000 ljudi i dece. Najviše posetilaca je vikendom, i to su uglavnom čitave porodice, naravno, najviše se obraduju najmlađi.

Srpski Holywood
Foto: turizamsrbije.com

Srpski Holywood kontakt

 • Adresa:
  • Ivan Jakovljević Ivo Car
  • Selo Mutanj bb
  • 32312 Boljkovci
 • E-pošta
  • ivocar4@gmail.com
 • Telefon
  • +381 61 211 2117

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim zanimljivim mestima u Srbiji, kliknite ovde.

Izvor: turizamsrbije.com

Prethodni tekstManastiri na Fruškoj gori i ponešto o njima
Sledeći tekstTop 10 mesta koja morate posetiti na Zlatiboru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime