Top 10 mesta koja morate posetiti na Zlatiboru

0
11683
Stopića pećina
Foto: zlatiborapartmani.rs

Zlatibor je planina u Srbiji, koja u svojoj ponudi ima raznovrstan sadržaj, mnogo zanimljivih destinacija i različitih atrakcija, vredne posete. One na najbolji način pokazuju zbog čega je interesovanje za Zlatibor izuzetno veliko tokom svakog godišnjeg doba.

Turizam na Zlatiboru je veoma razvijen. Svake godine mnogi ljubitelji prirode i znamenitosti, u želji za odmorom posećuju ovu predivnu destinaciju.

Mi Vam predstavljamo nekoliko destinacija na Zlatiboru koje možete obići tokom posete ovoj planini.

Stopića pećina

Stopića pećina dobila je naziv po zaseoku Stopići. Nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstvo i Trnava. Ona je rečna pećina i kroz nju protiče Trnavski potok.

Sastoji se od pet speleomorfoloških celina: Tamna dvorana, Sala sa kadama, Kanal sa kadama, Svetla dvorana i Rečni kanal. Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca.

Ulaz u pećinu je jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji, impozantnih dimenzija. Visok je 18, a širok između 30 i 40 metara. Nalazi se na desnoj obali reke Prištevice, čiji huk se čuje sve vreme dok se prilazi stazom do pećine.

Stopića pećina
Foto: kompaskazesrbija.rs
Svetla dvorana

Ime je dobila zbog svoje prirodne osvetljenosti. Ima više otvora na “tavanici” kroz koje vidimo nebo. Iz ove dvorane potiče poznati običaj da kada čovek umre, treba da se popije za njegovu dušu. Naime, meštanin Boža Janković pod uticajem rakije pao kroz otvor pa tako izgubio žiivot. Mešina za rakiju je ostala za njim pa je tako nastao ovaj običaj.

Velika sala sa kadama

Dubina pojedinih bigrenih kada je čak 7 metara. Nastale su naslagama krečnjaka, a u njima se skuplja voda. Svaka je različita i jedinstvena a njihov skup čak može da podseti na nešto slično pirinčanim poljima. Krečnjački sloj u pećini je debljine i preko 100 metara.

Rečni kanal

Voda koja se uliva u pečinu i izvire na mestu zvanom Ponor nije iste količine, pa je zaključeno da ima neki neotriven kanal ili više njih. Poznati srpski speolog Radenko Lazarević je inicirao projekate za nekoliko pećina za uređenje speoloških objekata, pored Stopića pećine o kojoj je napisao knjigu.

Vodopad Gostilje

Oaza u selu Gostilje, prava je atrakcija koja privlači sve veći broj posetilaca. Vodopad visine 20m je jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Oko njega se nalaze šume bora i bukve, a sam prostor oko vodopada je kompletno uređen za posetioce.

Tu su klupe gde se možete odmoriti, mini zoo vrt, i dečije igralište za najmlađe.  Stotinak metara od vodopada nalazi se predivan zlatiborski restoran Gostiljska vrela, čiji je najpoznatiji specijalitet pastrmka na žaru, odgajana u sopstvenom ribnjaku.

U neposrednoj blizini se nalazi fudbalski teren i uređeni bezen za kupanje, koji se puni izvorskom vodom. Ovaj mali raj upotpuniće Vaš dan i odmor na Zlatiboru.

Gondola Zlatibor – Gold Gondola

Ukoliko tražite mesto sa kojeg ćete imati savršen pogled na okolinu, onda je Gold gondola pravi izbor za Vas. Ukrcavanje na gondolu je u Avantura parku u blizini Kraljevog trga, u samom srcu Zlatibora.

Nakon kratke vožnje možete napraviti  predah na međustanici na Ribničkom jezeru, a onda nastaviti svoju pustolovinu sa pogledom na okolne krajeve.

Sa vrha Tornika vidi se Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor.

Gondola je prava turistička atrakcija tokom cele godine, tako da kada god da se zateknete tu, uživaćete u veličanstvenom pogledu.

Spomenik na Šumatnom brdu

Ovo mesto je jedan od glavnih simbola Zlatibora. Spomenik na Šumatnom brdu na najbolji mogući način predstavlja istoriju, tradiciju i duh zlatiborskog kraja i njegovih stanovnika.

Visok je 10 metara i predstavlja sećanje na poginule borce koji su dali svoje živote za odbranu domovine. 1941. godine sto pedeset partizana je streljano na ovom mestu, a njihovi naslednici su u znak zahvalnosti podigli ovaj veličanstveni spomenik. Na dnu spomenika su ispisani stihovi pesnika Vaska Pope: Ne dam ovo sunce u očima, Ne dam ovo hleba na dlanu – koji opisuju hrabrost i požrtvovanost vojnika.

Do spomenika ćete doći putem od Jezera ka ulici Sportova i Dino parku. Staza do vrha brda i spomenika je uređena i osveteljena, i ako ste u formi trebaće vam oko 30 minuta do cilja, a još jedna opcija je da odjašete do spomenika, na vrhunski treniranim konjima iz konjičkog kluba Zlatibora.

Foto: sr.wikipedia

Dino i Avantura park

Svet u kom još uvek koračaju praistorijski džinovi vas poziva da sa svojim najmlađima krenete u najveću avanturu. Upoznajte ogromne dinosauruse koji se uz pomoć moderne tehnologije, pomeraju i oglašavaju.

Dino kompleks poseduje i deo Avantura park, koji nudi i brojne druge raznovrsne aktivnosti, poput posete minijaturnom zoo vrtu, streličarstva, veštačke stene, poligona za rolere i trotinete, zip lajna za decu i odrasle. Park se nalazi u ulici Sportova, na par minuta od Zlatiborskog jezera i Kraljevog trga.

El Paso City

El Paso City predstavlja kompleks koji se na najbolji način opisuje kao spoj dve potpuno različite tradicije i kulture. Nalazi se u selu Dobroselica, udaljenom 15 kilometara od centra planine.

Njegov naziv označava prelaz, a reč je o prelazu ili spoju američke i srpske kulture. Rečica, koja veže tipičan zlatiborski zaseok za kaubojsko selo predstavlja most između kultura.

U ovom Zlatiborskom-američkom gradu ćete uživati u sadržajima i aktivnostima od kojih su najpoznatiji mlin i vetrenjača, muzej sa postavkom starog oružja, zatvor, šerifova kancelarija, nošenje kaubojskih kostima, bacanje potkovica i rodeo.

El Paso City
Foto: instagram@elpasozlatibor – El Paso City

Ski centar Tornik

Ski centar Tornik nalazi se na desetak kilometara od centra i nudi ogroman izbor aktivnosti tokom cele godine. Tokom leta se možete oprobati u nekim od sportskih aktivnostima, kao što su jahanje, zip line, planinski biciklizam i mini golf.

Tokom zimskog perioda, Tornik vam nudi pet staza za skijanje: Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan. Ski centar Tornik je opremljen modernom šestosednom žičarom dužine 1850 metara, kao i sa dva ski lifta tipa sidro. Tu je i  pokretna staza idealna za početnike i najmlađe posetioce.

Muzej Staro selo u Sirogojnu

U Sirogojnu, na 26 kilometara od centra Zlatibora, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji. Kompleks je u potpunosti prilagođen za turističke posete, stvoren je pre više od dve decenije, a zauzima površinu od 5 hektara.

Nema savršenijeg mesta na kome možete videti i razumeti način na koji su naši preci živeli i zaista osetiti duh minulih vremena. Muzejski prostor uključuje propratne objekte: kačaru, kovačnicu, ambarem pekare, mlkare, štale i suknaru, u kojima se možete upoznati sa davno zaboravljenim zanatima, a možda i kući poneti ručno rađeni delić Zlatibora.

Staro selo poseduje tradicionalnu kafanu, a  u okviru kompleksa dostupan je i smeštaj. Uživajte u spokoju i mirisu borove šume i šapatu davnih vremena koje vlada ovim mestom.

Manastir Uvac

Manastir Uvac nalazi se u selu Stublo, između Čajetine i Priboja. Arhitektura manastira je zaista jedinstvena, a njegova okolina je jednako lepa. Istinski svedok dugotrajnosti i značaja ove svetinje nalazi se na istočnoj strani manastira, drevna vinova loza koja je stara već nekoliko dugih vekova.

Ribničko jezero

Nekoliko kilometara od zlatiborskog naselja nalazi se veštačko Ribničko jezero, koje čitav Zlatibor redovno snabdeva vodom. Bogato je ribom, što posebno privlači strastvene ribolovce, a priroda i okolina jezera je toliko lepa da ćete poželeti da se iznova vraćate.

Crni Rzav - Ribničko jezero
Foto: instagram@pedja.rajic84 – Ribničko jezero

Smeštaj na Zlatiboru – šta treba da znate 

Obilazak atraktivnih lokacija na Zlatiboru možete upotpuniti boravkom u autentičnoj smeštajnoj jedinici na ovoj planini. Budući da je Zlatibor najpopularnija destinacija u zemlji, ali i regionu, bez sumnje se ovde mogu pronaći smeštajni kapaciteti različite kategorije, cenovnog ranga, lokacije i kvadrature. Bilo da želite da odmarate zajedno sa voljenom osobom u katunima ili planinskim brvnarama, tražite luksuzan smeštaj sa spa pogodnostima za vas i prijatelje ili želite da imate potpune hotelske pogodnosti, bogata ponuda Zlatibora pružiće vam sve što vam je potrebno. 

Svakako se po popularnosti izdvaja privatni smeštaj Zlatibor, koji turisti biraju zbog svoje praktičnosti i sigurnog komfora. Apsolutno sve apartmanske jedinice na Zlatiboru opremljene su neophodnim uređajima i predmetima za sjajan boravak, a privatnost i udobnost koji nude dodatno privlače turiste. Cene noćenja u privatnim smeštajima variraju, te tako u centralnom delu planine možete platiti noćenje i do 80 evra, dok ćete na periferiji pronaći jeftine, a opet kvalitetne smeštajne jedinice po ceni od 25 evra.

Ukoliko želite da saznate još mnogo zanimljivih informacija, o drugim mestima u Srbji, kliknite ovde.

Prethodni tekstSRPSKI HOLYWOOD – Gde se nalazi i kako je nastao
Sledeći tekstVidikovac Zelenika – Pogled na panoramu Drine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime