Manastir Pavlovac na planini Kosmaj – XV vek

0
2811
Manastir Pavlovac
Foto1: instagram @magnaserbia

Manastir Pavlovac se nalazi na planini Kosmaj, u selu Koraćici kraj Pavlovačkog potoka, po kome je i dobio ime. Smešten je na južnoj padini Kosmaja i pripada šumadijskoj eparhiji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir je posvećen Svetom Nikoli i to je hramovna slava.

Istorija manastira Pavlovac

Manastir Pavlovac je podignut po naredbi despota Stefana Lazarevića, a manastir su izgradili učenici Rada Borovića neimara, koji je bio despotov dvorski arhitekta. U manastiru je srpski despot Stefan Visoki 21. novembra 1425. godine izdao razrešnicu nekolicini dubrovačkih trgovaca, koju su bili njegovi carinici. Manastir je bio u ruševinama oko 280 godina, sve do obnavljanja u drugoj polovini šesnaestog veka. Za vreme Turaka, krajem šesnaestog veka se u njihovim spisima nalazi ubeležen manastir Pavlovac pod Kosmajem, sa četiri monaha.

Manastir Pavlovac

Arsenije Čarnojević je 1690. godine upravo u ovom manastiru služio jednu od poslednjih liturgija, pre polaska sa narodom u Ugarsku, to jest pre događaja poznatog kao Prva Velika seoba Srba. Bratstvo manastira nije želelo da napusti ovaj Božji dom, pa su ih Turci sve ubili, a manastir spalili i uništili. Mošti monaha se nalaze u temelju crkve i posebno su obeležene.

Obnova manastira Pavlovac

U devetnaestom veku, kod kosmajskog sela Koraćice, nalazila se stara crkvina Pavlovac. To su u stvari bili ostaci porušenog srpskog pravoslavnog manastira Pavlovca, koji je obnovljen 1967. godine. Izgrađen je od lomljenog i polupritesanog kamena i od živog kreča. Manastirski kompleks se sastoji od crkve, manastirskog konaka na južnoj strani i nekadašnjeg letnjikovca despota Stefana Lazarevića, na severnoj strani od crkve. Manastirska crkva je sagrađena u stilu moravske stilske škole, a način gradnje pavlovačkog hrama ukazuje na primorsko poreklo uticaja.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgledaju manastir Pavlovac i njegova okolina:

Manastir Pavlovac na mapi

Ukoliko želite da pročitate još zanimljivih članaka o drugim mestima, koja možete obići, kliknite ovde.

Foto2: instagram – @boy_an_mil

Prethodni tekstResava – Najduža desna pritoka Velike Morave
Sledeći tekstSpomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime