Gvozdačka reka – Brezanska reka na Goču

0
1489
Gvozdačka reka
Foto: instagram@hike_serbia - Gvozdačka reka

Gvozdačka reka nastaje od nekoliko manjih rečica koje se slivaju niz obronke Goča i Ravne planine. U svom donjem toku naziva se Brezanska reka, po selu Brezna kroz koje protiče. Uliva se u reku Ibar, malo niže od sela Polumir.

Gvozdačka – Brezanska reka i njene osnovne karakteristike

Skoro celim svojim tokom protiče kroz specijalni rezervat prirode Goč-Gvozdac. Zbog izuzetnih prirodnih vrednosti i odlika, kao što su mešovite šume jele i bukve i staništa jorgovana, koji rastu oko nje, pojedini delovi klisure i kanjona Gvozdačke, odnosno Brezanske reke nalaze se u III, II, pa čak i u I stepenu zaštite. No, na žalost, uprkos svemu tome, u donjem toku, u dužini od oko 4 kilometra reka je pregradjena branom i sprovedena u cevi za potrebe proizvodnje struje u minihidroelektrani, koja se nalazi na samom ušću u reku Ibar. U planu je bila još jedna elektrana, iznad ove prve, ali je njena izgradnja za sada sprečena zahvaljujući Šumarskom fakultetu, koji upravlja specijalnim rezervatom.

Gvozdačka reka je veoma nepristupačna ribolovna voda na ovom području. Nastaje na nadmorskoj visini od 1150 metara, iz više vrela, odakle se probija kroz uzanu klisiru. Ukupna dužina reke je 14 kilometara, sa dubinom između 30 i 70 centimetara. Korito reke čine stene i krupno kamenje, a obale su kamenite i obrasle četinarima i žbunastom vegetacijom. Gvozdačka reka pripada crnomorskom slivu.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPopovičko jezero i izletište Popovica – Fruška gora
Sledeći tekstVodopad Burev kod sela Ševica – Kučaj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime