Juhor – Misteriozna planina neizmerne lepote

2
7639
Juhor
Juhor

Juhor je planina koja se nalazi u Šumadiji, između Velike Morave na istoku, Levča na zapadu, Temnića na jugu i Belice na severu. Pruža se u pravcu sever-jug. Planina Juhor spada u Rodopske planine. Najviša tačka ove planine je vrh Veliki Vetren, sa nadmorskom visinom od 773 metara. Prostire se na teritoriji više opština, među kojima su Paraćin, Ćuprija, Rekovac, Jagodina i Varvarin.

Smatra se da su ovi prostori bili naseljeni još u osmom veku pre nove ere. Juhor je jedna vrlo misteriozna planina i za nju se vezuje veliki broj legendi.

Naziv Juhor je slovenskog porekla. Koren ove reči je praslovenska reč juho, što znači javiti, javljati.

Turizam na planini Juhor: Šta videti i obići?

Planina poseduje veliki broj interesantnih mesta, koja morate obići ukoliko je posetite:

  • Selo Izbenica – Nalazi se u samom podnožju planine. Ime je nastalo po izbama-zemunacama, u kojima su nekada živeli prvi stanovnici ovog naselja. U selu možete posetiti crkvu Svete Petke
  • Devojačka stena – U blizini sela Izbenica nalazi se kamen visine preko 20 metara, za koji se vezuje jedna legenda. Po legendi, koju meštani i dan danas prepričavaju, devojka je bežala od Turaka. Preplivala je Moravu i stigla upravo do ovog kamena. Kako više nije imala snage i kuda da pobegne, a nije htela da padne u ruke Turcima, ona je skočila sa stene.
  • Ostaci srednjovekovnog keltskog grada – Nedaleko od Devojačke stene, nalaze se ostaci srednjovekovnog keltskog grada, koji su otkriveni 1997. godine. Pored ostataka grada, pronađeno je i 140 predmeta, koji su pripadali Keltima. Četiri keltska konjanika, uzjahali su u guste šume i nikad nisu izašli. Mnogo vekova kasnije, posle hajke na lisicu, preplašena životinja je iznela deo uzengije jednog od konjanika.
  • Druidska pećina – Otkrivena je 1999. godine i jedina je takva građevina u jugoistočnom delu Evrope. Kada je ovo mesto otkriveno, smatralo se da je u pitanju hram. Kasnije, tokom istraživanja, utvrđeno je koja je bila njena namena. Pronađena je za vreme snimanja filma o juhorskom keltskom utvrđenju. Pronašao ju je Života Milanović, saradnik u snimanju ovog filma. Otkrivanje ove pećine, učinilo je planinu Juhor popularnijom destinacijom.
Ostaci keltskog utvrđenja
Foto: izbenica.com – Ostaci keltskog utvrđenja

Staze za planinarenje i šetnju na Juhoru

Pešačenje je veoma popularno na Juhoru. Boravak u ovako netaknutoj prirodi prija svakome ko je poseti. Svež vazduh i beg iz gradske gužve nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Na planini Juhor postoji i uređena staza za planinarenje. Početak staze se nalazi kod manastira Svetog Nikole u selu Svojnovo. Do njega vodi uzan asfaltni put. Na samom vrhu Juhora se nalazi knjiga za upis i pečat. Sa vrha se može doći i do šumarske kuće Zmajevica, ispod koje se nalazi izvor sa pitkom vodom. Za ljubitelje prirode i kampovanja Juhor je idealno mesto.

Postoji jedna legenda, koja je vezana i za sam vrh planine. Prema legendi, na vrhu planine žive pustahije, koje kada je pun mesec, silaze u selo i otimaju mlade devojke, spremne za udaju.

Na ovom mestu su pronađeni i ostaci Tribala, nekada najmoćnijeg naroda na Balkanu.

Biljni i životinjski svet planine Juhor

Planina Juhor poseduje veoma bogat biljni i životinjski svet. Planina je veoma šumovita, a najzastupljeniji su bukva, hrast i četinari. Što se tiče životinja, najzastupljeniji su zec, jazavac, lisica, vukovi, divlje svinje i srne. Na Juhoru živi veliki broj ovih životinja, tako da je lov na planini veoma popularan.

Kako doći do planine Juhor?

Do planine Juhor, sa koje se pruža neverovatan pogled na Šumadiju, se dolazi autoputem Beograd-Niš. Smeštena je na svega 162 kilometra od Beograda.

U video prilogu ispod možete videti kako izgleda planina Juhor iz vazduha:

Ukoliko želite da saznate još zanimljivih informacija o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstProlom Banja – Bogatstvo južne Srbije (VIDEO)
Sledeći tekstKosmaj – Šta videti i obići na planini

2 KOMENTARA

    • Nama je drago da postoje ljudi poput Vas i da rade ovo što Vi radite. Snimak je savršen i zaista prikazuje planinu Juhor iz totalno drugačijeg ugla. ☺

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime