Kosmaj – Šta videti i obići na planini

0
9452
Planina Kosmaj
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kosmaj je planina u Šumadiji i nalazi se u blizini Mladenovca. Posle Avale, ovo je druga najniža šumadijska planina. Najviši vrh planine Kosmaj dostiže 626 metara nadmorske visine. Na planini se ističu 3 vrha, a to su Mali, Goli i Rutavi. Glavni greben Kosmaja je polumesečastog oblika i pruža se u pravcu jugozapad-severoistok. Iako ova planina spada u grupu niskih planina, zahvaljujući svom izgledu u vidu ostrva dominira u ovom delu Šumadije.

Šta posetiti na planini Kosmaj?

Planina Kosmaj ne poseduje previše ugostiteljskih objekata, što odgovara svakome ko želi da uživa u čistoj i netaknutoj prirodi. Planina poseduje nekoliko mesta, koja biste trebali obići ukoliko ste na njoj.

1. Spomenik borcima Kosmajskog odreda 

Na vrhu Mali Vis se nalazi spomenik podignut u čast palim borcima Kosmajskog odreda, koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu. Spomenik je podignut 1971. godine i delo je vajara Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića. Spomenik se sastoji od 5 krakova i jednog mermernog kruga. Svaki od tih krakova je visok 30 metara, a između njih se nalazi mermerni krug, na kom je ispisan sledeći tekst:

Mladenovčani, Gročani, Smederevci, Podunavci, Jeseničani, Pomoravci, Posavci, Beograđani, Vračarci i Kosmajci, 2. juli 1941. godine, maj 1945. godine“ koji su učestvovali u borbama u čiju čast je spomenik i podignut.

Spomenik borcima Kosmajskog odreda 

2. Vidikovac Kosmaj

Vidikovac Kosmaj je drveni toranj sa predivnim pogledom na Šumadiju. Postoji tabla na kojoj piše da se penjete na sopstvenu odgovornost. Pazite dok se penjete, jer su stepenice takođe napravljene od drveta.

3. Spomen kosturnica na Belom Kamenu

Odmah u podnožju tornja nalazi se još jedan spomenik. On predstavlja spomen kosturnicu na Belom Kamenu, koja je podignuta u čast ratnicima Timočke divizije, koji su pali u borbama za odbranu Beograda 1914. godine.

4. Manastir Tresije

Manastir Tresije je posvećen Saboru svetih Arhangela. Veruje se da je izgrađen 1309. godine, za vreme vladavine kralja Dragutina. U 16. veku je ovaj manastir bio najbogatiji bratstvom i imovinom u celom Beogradskom pašaluku. Manastir je više puta rušen i obnavljan, a danas je veoma lepo uređen.

Manastir Tresije

5. Manastir Pavlovac

Manastir Pavlovac sagradio je despot Stefan Lazarević u 15. veku. Ime je dobio po potoku, koji se nalazi u blizini manastira. Za vreme turskih osvajanja, manastir je bio srušen, a bratstvo ubijeno. Do pre dvadesetak godina manastir je bio zatrpan kamenjem. Nakon arheoloških iskopavanja, ponovo je obnovljen. Smatra se da je nekada davno, manastir Pavlovac bio letnjikovac despota Stefana Lazarevića. I manastir Pavlovac i Manastir Tresije su od velikog kulturno-istorijskog značaja.

U okolini planine Kosmaj možete posetiti Selters banju u Mladenovcu, Markovačko jezero, naselje Orašac i spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

Manastir Pavlovac

6. Markovačko jezero

Markovačko jezero je smešteno u podnožju planine Kosmaj, u selu Markovac, na oko 6 kilometara udaljenosti od centra Mladenovca. Markovačko jezero je jedno od najstarijih i najbogatijih veštačkihh, beogradskih akumulacija.

Jezero je nastalo sredinom šezdesetih godina prošlog veka, izgradnjom brane na reci Košarna.

Markovačko jezero
Foto: instagram@daxdedofala

7. Vodopad Pruten

Da li ste znali da se na planini Kosmaj nalazi i jedan vodopad? Vodopad Pruten se nalazi u selu Babe, u podnožju šumadijske planine Kosmaj. Vodopad je veoma dobro sakriven i veoma malo poznat široj javnosti. Tek odnedavno počinje da dolazi u žižu javnosti i to uglavnom zahvaljujući avanturistima, koji su obilazili i istraživali čitavu planinu Kosmaj. Ukoliko Vas zanima kako da dođete do vodopada, kliknite ovde.

Kosmaj - Vodopad Pruten
Foto: instagram@mrka.bb – Vodopad Pruten

Kako je Kosmaj dobio ime?

Naziv Kosmaj je nastao od keltske reči cos, što znači šuma i maj, što u prevodu znači planina. Međutim, Rimljani su Kosmaj prilagodili mitologiji, pa je dobio značenje casa Maiac, odnosno, stanište boginje Maje. Tokom rimske epohe ova planina je bila značajno rudarsko središte. Smatra se da se ruda gvožđa iskopavala čak i pre dolaska Rimljana.

Flora i fauna planine Kosmaj

Planina Kosmaj je prepuna zelenila. Njene strmije strane su obrasle šumom, pretežno bukovom i hrastovom, a mestimično i četinarskom. Blage padine planine su pod travnatom vegetacijom, a u podnožju se nalaze voćnjaci i njive. Na Kosmaju se mogu pronaći razne divljači, što je veoma značajno za lovni turizam. Zastupljeni su zečevi, srne, fazani, jarebice, lisice i prepelice.

Kako doći do planine Kosmaj?

Do planine Kosmaj se najlakše dolazi autoputem Beograd-Niš. Prati se isključenje ka Mladenovcu.

U video prilogu ispod možete videti kako planina Kosmaj izgleda iz vazduha. Prelep prizor šumovite planine, na čijem vrhu dominira spomenik borcima Kosmajskog odreda.

Ukoliko želite da pročitate više tekstova o planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1,2 i 3 mojsvetuboji.com

Prethodni tekstJuhor – Misteriozna planina neizmerne lepote
Sledeći tekstŠumadijske planine – Koliko ih ima i koje su

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime