Vodopad Pruten – Bogatstvo planine Kosmaj

1
10029
Vodopad Pruten

Vodopad Pruten se nalazi u selu Babe, u podnožju šumadijske planine Kosmaj. Vodopad je veoma dobro sakriven i veoma malo poznat široj javnosti. Tek odnedavno počinje da dolazi u žižu javnosti i to uglavnom zahvaljujući avanturistima, koji su obilazili i istraživali čitavu planinu Kosmaj.

Vodopad Pruten

Vodopad Pruten predstavlja ostatak rudničkog kompleksa još iz doba Rimljana. Rudnici planine Kosmaj su imali veliki značaj u Rimskom carstvu. Pruten se koristio kao mesto za ispiranje i hlađenje sveže iskopanih ruda u drugom veku. Nalazi se na istoimenoj reci, Pruten.

Vodopad često menja boju vode, pa ga možete zateći u turkizno plavoj ili žuto – zelenoj kombinaciji, a okružuju ga mir i priroda.

Vodopad Pruten

Kako pronaći vodopad Pruten?

Pruten se nalazi u mestu Babe, u Gradskoj opštini Sopot. Udaljen je 50 kilometara od Beograda i nalazi se u podnožju planine Kosmaj, na oko 270 metara nadmorske visine. Ne postoje oznake koje će vas uputiti ka vodopadu, ali zato možete verovati navigaciji, koja će vas dovesti na korak od vodopada. Kada vas navigacija dovoljno približi Prutenu, zvuk vode će uraditi ostalo.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim vodopadima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: instagram@mrka.bb

Prethodni tekstSotsko jezero ili jezero Sot – Fruška gora
Sledeći tekstTaorska vrela – Najlepši izvori valjevskog kraja

1 KOMENTAR

  1. Uzivo ne izgleda kao na slici (slike su obradjene, dodat neki filter), mesto nije uredjeno, nije bas vodopad, zimi kad je veca voda izgleda atraktivnije.Okolina je predivna, gusta suma. Mesto je idealno za rostilj ili neko kampovanje, ali samo za jednu manju ekipu posto je mesto oko jezerceca minimalno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime