Sotsko jezero ili jezero Sot – Fruška gora

0
5475
Sotsko jezero
Foto: instagram@sotsko_jezero

Sotsko jezero, poznato još i kao jezero Sot, je smešteno na zapadnom delu Fruške gore. Nalazi se pored mesta Sot i udaljeno je svega desetak kilometara od Šida. Ova veštačka akumulacija je nastala pregrađivanjem potoka Šidina 1977. godine i pripada Nacionalnom parku Fruška gora.

Sotsko jezero i njegove osnovne karakteristike

Sotsko jezero zauzima površinu od oko 33 hektara, a prosečna dubina jezera iznosi oko 4 metra. Ukupna zapremina jezera je 880 000 metara kubnih.

Jezero je oivičeno brdovitom obalom, koja se u nekim delovima uzdiže i do 200 metara visine. Okružuju ga livade i šume hrasta, graba i četinara. Ovakav ambijent ga svrstava u jedno od najlepših jezera Fruške Gore, ali i čitave Srbije.

Sotsko jezero

Turizam na jezeru Sot

Sotsko jezero privlači veliki broj ribolovaca i kupača. Do pre koju godinu, na ovom jezeru je bilo strogo zabranjeno kupanje i unošenje čamaca. Sada je situacija u potpunosti promenjena i na jezeru postoji uređena plaža. Osim uživanja u vodi, posetioci mogu da prošetaju oko čitavog jezera, uređenom pešačkom stazom. Uz samo jezero se nalazi i klupa za zaljubljenje.

Veliki broj ribolovaca ne iznenađuje, jer je jezero, kao i ostala fruškogorska jezera, veoma bogato ribom, a možete upecati amura, šarana, smuđa, tolstolobika, belu ribu, i štuku. Pre nekoliko godina, na ovom jezeru je upecan kapitalni primerak šarana, koji je težio čak 42 kilograma.

Sotsko jezero je takođe i stanište velikom broju labudova.

Sotsko jezero

Jezero Sot i oblast oko njega su pod upravom preduzeća Nacionalni park Fruška gora. U neposrednoj blizini Sotskog jezera se nalaze i dva ženska manastira, Privina Glava i Sveta Petka.

Sotsko jezero na mapi

Jezero Sot se nalazi pored naselja Sot, nedaleko od graničnog prelaza sa Hrvatskom. Neposredno uz njega prolazi put Šid – Ilok. Udaljeno je 10 kilometara od Šida, 56 od Novog Sada i 100 kilometara od Beograda.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@sotsko_jezero , 2. instagram@flying.samurai

Prethodni tekstKađenica – Srpsko gubilište i svetilište (crkva-pećina)
Sledeći tekstVodopad Pruten – Bogatstvo planine Kosmaj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime