Gledićke planine nadomak Kragujevca – Šumadija

0
2318
Gledićke planine
Foto: trekking-serbia.com

Gledićke planine se nalaze u Šumadiji. Prostiru se u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od oko 35 kilometara, između Kragujevca na severu, Gruže na zapadu, Levče na istoku i Zapadne Morave na jugu. Gledićke planine su nakon planine Rudnik, najviše šumadijske planine. Najviši vrh Gledićkih planina je Samar, sa 922 metara nadmorske visine. Za njim slede: Jasenovita glava (906), Crni vrh (897), Šilasta stena (868) i tako dalje.

Gledićke planine na području grada Kragujevca su raščlanjene rečnim dolinama Lepenice, Grošničke reke, Ždraljice, Pčeličke i Dulenske reke. Ova planina je veoma bogata šumom, rečnim tokovima, pašnjacima, divljim životinjama, prirodnim lepotama i rudnim bogatstvom.

Gledićke planine – Istorija

Od istorijske, kulturne i arhitektonske vrednosti, na Gledićkim planinama se mogu pronaći manastari Kamenac, Kalenić i Ljubostinja, koji su izgrađeni u 15. i 16. veku. Takođe, tu su i manastiri Denkovac, Sarinac i Raletinac. Na prostoru Gledićkih planina pronađeni su ostaci tri srednjovekovna grada, koji na žalost nisu sačuvani. Takođe, tuda je prolazila glavna saobraćajnica Balkana tog vremena – Carigradski drum. Do planine se veoma lako stiže uređenim putem od Kragujevca. Na samoj planini se nalazi veliki broj planinskih i seoskih puteva, koji su prohodni čak i za automobile.

U selu Čestin pored planinarkog doma postoji vodospomenik iz 1932. godine, podignut vojnicima iz tog kraja, poginulim u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. U naselju Gledić postoji krčma sa sobama za izdavanje, koja je stara preko 100 godina. Mnoge kuće u zaseocima su stare i preko 200 godina.

Zanimljivosti

Gledićke planine su ime dobile po selu Gledić, a po narodnom predanju, dobile su ime jer se sa njih daleko gleda. Planine su pitome i pogodne za sve vrste odmora i uživanja u prirodi.

Jedna od zanimljivosti jeste to da se fotografije pejzaža Gledićkih planina mogu pronaći na zvaničnom sajtu Majkrosofta. Odatle ih možete preuzeti i koristiti kao pozadinu dektop ekrana.

Tokom svake godine, ove planine poseti veliki broj planinara.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstReka Nošnica – Najčistija reka Moravičkog okruga
Sledeći tekstPlanina Bukulja nadomak Aranđelovca – Šumadija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime