Planina Bukulja nadomak Aranđelovca – Šumadija

0
3652
Planina Bukulja

Planina Bukulja se nalazi u Šumadiji i njen najviši vrh dostiže 696 metara nadmorske visine. Planina Bukulja je vulkanskog porekla, što se može zaključiti iz prisustva granitnih stena, koje u sebi sadrže specifičnu kombinaciju minerala. Obrasla je bukovom, grabovom i hrastovom šumom. Naziv planine potiče od reči bukulj, deminutiva slovenske reči buk.

U podnožju ove planine se nalaze gradsko naselje Aranđelovac i Bukovička banja. Planina Bukulja je pogodna za pripreme sportskih ekipa, a obeležene pešačke staze vode od parka Bukovičke banje do samog vrha planine. Planina predstavlja određeni štit gradu od jakih vetrova. Na samom vrhu planine se nalazi hidrometeorološka stanica.

U video prilogu ispod, možete videti kako izgleda planina Bukulja, na snimku nastalom iz drona. Takođe, na snimku se vidi i nestvarno lep pogled, koji se sa planine pruža na Aranđelovac i Bukovičku banju.

Planina Bukulja – Šta posetiti

Do Bukulje možete doći direktno iz parka Bukovičke banje, od kog do njenog vrha vodi stazica za šetnju. Osim Bukovičke banje, atraktivno mesto na ovoj planini je Garaško jezero.

Garaško jezero  se nalazi na obodima planine i ono je veštačko jezero, koje je nastalo 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka. Smešteno je na 400 metara nadmorske visine. Predstavlja omiljeno i nezaobilazno mesto svih Aranđelovčana i banjskih gostiju. Poseduje nekoliko ugostiteljskih objekata kao što su Lovački dom, Kačara, Kod Coke.

Jedna od stvari, po kojoj je Bukovička banja najpoznatija, jeste izvorište gazirane mineralne vode Knjaz Miloš. Početak korišćenja ove vode se vezuje za 1811. godinu kada je Dositej Obradović posetio izvor i koristio vodu u lekovite svrhe. Od tada počinje počinje točenje vode u burad i isporučivanje zapregama.

Sa planine Bukulje se pruža prelep pogled na čitav Aranđelovac i Bukovičku banju.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstGledićke planine nadomak Kragujevca – Šumadija
Sledeći tekstGaraško Jezero na Bukulji – Biser Šumadije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime