Vidikovac Kosmaj – Magičan pogled na Šumadiju

0
3206
Vidikovac Kosmaj
Foto: instagram@barbirovicaleksandra - Vidikovac Kosmaj

Vidikovac Kosmaj nalazi se u mestu Nemenikuće, mestu gde se nalazi i glavni turistički deo ove planine, na jednoj od najviših koti Kosmaja. Vidikovac je udaljen svega par stotina metara od centra parka Kosmaj i veoma lako ga je pronaći. Do vidikovca možete doći korišćenjem gugl mape ili praćenjem dobro označenog puta, pešaka ili automobilom. Automobil možete parkirati ispod samog vidikovca. Preporuka je da ovu kratku rutu, sa blagim usponom, pređete pešaka, kako biste mogli dodatno da uživate u prelepoj prirodi planine Kosmaj.

Planina Kosmaj i vidikovac Kosmaj Vam omogućavaju da uživate u prelepom pogledu na Šumadiju. Vidikovac je napravljen u obliku trospratne, drvene kule. Kula je u potpunosti napravljena od drveta. Kako se budete približavali vrhu, tako će i pogled biti sve više očaravajući. Kada stignete na sami vrh, uživaćete u pogledu na prelepe predele Šumadije, ostatak planine Kosmaj i obronke Avale.

Ispred samog vidikovca postavljeni su stolovi i klupice, tako da možete odmarati među magičnom prirodom Kosmaja.

Vidikovac Kosmaj
Foto: instagram@barbirovicaleksandra – Pogled sa vidikovca Kosmaj na ostatak planine Kosmaj

Vidikovac Kosmaj na mapi

Desno od vidikovca se nalazi i staza koja vodi do spomen kosturnice, posvećene borcima Timočke divizije. Oni su 1914. godine poginuli u borbama za odbranu Beograda od Austrougara. Put do spomen kosturnice nije obeležen, pa samim tim veoma mali broj ljudi zna da ona postoji i da na Kosmaju postoji još jedna stvar, koja je vredna obilaska.

Kosmaj je planina u Šumadiji i nalazi se u blizini Mladenovca. Posle Avale, ovo je druga najniža šumadijska planina. Najviši vrh planine Kosmaj dostiže 626 metara nadmorske visine. Na planini se ističu 3 vrha, a to su Mali, Goli i Rutavi. Glavni greben Kosmaja je polumesečastog oblika i pruža se u pravcu jugozapad-severoistok. Iako ova planina spada u grupu niskih planina, zahvaljujući svom izgledu u vidu ostrva dominira u ovom delu Šumadije.

Ukoliko želite da saznate još informacija o drugim sjajnim vidikovcima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJezera na Fruškoj gori – Koliko ih ima i ponešto o njima
Sledeći tekstPlanine u istočnoj Srbiji i njihovi najviši vrhovi

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime