Banjski potok – Skriveni biser Ovčarsko-kablarske klisure

0
10104
Banjski potok - Dučalovački potok
Foto: instagram@nestorbey - Banjski potok - Dučalovački potok

Banjski ili Dučalovački potok spada u grupu najlepših mesta Ovčarsko-kablarske klisure. Nastaje iz izvora Studenac, koji se nalazi u podnožju planine Ovčar. Celim svojim tokom teče kroz selo Dućalovići, jednom od najstarijih u ovoj oblasti. U svom toku sakuplja vodu iz drugih okolnih izvora i kroz živopisnu klisuru silazi u Ovčar banju, do mesta gde se uliva u Zapadnu Moravu.

Banjski potok - Dučalovački potok
Foto: instagram@nestorbey

Kako doći do Banjskog potoka? 

Banjski potok smešten je u srcu Ovčarsko-kablarske klisure. Ukoliko se ka ovom mestu uputite od centra Ovčar banje, biće Vam potrebno oko 30 minuta pešačenja, obeleženom putanjom, kako biste stigli do odredišta. Do potoka se stiže veoma lako, seoskim putem na koji se nastavlja blago strma šumska staza. Na fotografijama iznad i ispod možete videti retku i atraktivnu prirodnu pojavu, takozvane bigrene kade ili bazene sa malim slapovima, što sve u celini formira ovaj mali raj.

Banjski potok - Dučalovački potok
Foto: instagram@nestorbey

Stvar koja je jako bitna jeste to da je plivanje u ovim bazenčićima kao i šetanje po njima zabranjeno! Prirodni materijal koji formira bigrene kade je izuzetno osetljiv, te se kretanjem kroz vodu može oštetiti. U planu je uređenje ovog prostora kako bi se posete kontrolisale, upravo iz ovog razloga. Turista je svake godine sve više i nadamo se da će ovo prelepo mesto opstati u svom prirodnom izdanju.

Boja vode je zelena ili pomalo mlečno-plava, u zavisnosti od toga iz kog ugla posmatrate i kako se svetlost probija kroz guste krošnje i između sedimentnih stena koje okružuju potok. Mesto je definitivno vredno posete i uz veoma malo truda videćete jedno pravo remek delo prirode.

Banjski potok na mapi

Banjski potok udaljen je svega par kilometara od magistralnog puta Čačak – Požega, sa kojeg se možete isključiti ka Ovčar banji i nastaviti put do sela Dućalovci. Automobilom, preko seoskog puta, možetete prići veoma blizu potoku, sve do mesta gde počinje šumska staza. Tu možete pronaći i mesta za parking. Banjski potok je obeležen i na googl mapi, gde je upisan kao Dučalovački potok.

Ukoliko želite da saznate šta sve možete posetiti u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kliknite ovde.

Prethodni tekstPlanine na Kosovu i Metohiji i njihovi najviši vrhovi
Sledeći tekstFruška gora – Šta videti i obići (Manastiri, jezera, izvori)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime