Đerdapsko jezero – Najveće jezero u Srbiji

0
4935
Foto: facebook/đerdapskojezero

Đerdapsko jezero je veštačko, akumulaciono jezero na Dunavu, na samoj granici sa Rumunijom. Nastalo je 1972. godine, kada su Rumunija i Jugoslavija izgradile hidrocentralu Đerdap I. Jezero leži u Đerdapskoj klisuri, a na obalama jezera se nalazi Nacionalni park Đerdap.

Đerdapsko jezero je najveće jezero u Srbiji. Dugačko je preko 100 kilometara i dostiže maksimalnu dužinu od 8 kilometara. Najveća dubina jezera je oko 100 metara. Površina jezera iznosi 253 kilometara kvadratnih, od čega se 163 nalazi na teritoriji Republike Srbije.

Turizam

Đerdapsko jezero raspolaže izuzetno velikim prirodnim bogatstvom i mnogim kulturno-istorijskim spomenicima. Najinteresantniji deo jezera je Đerdapska klisura, čiji se pejzaž menja na malim rastojanjima. U Golubačkoj klisuri, pravu turističku atrakciju predstavlja Golubačka tvrđava, koja je 2019. godine renovirana i ponovo otvorena za turiste. Takođe, mesto na kom se tvrđava nalazi označava i početak Nacionalnog parka Đerdap.

Đerdapska klisura
Foto: avanturista.co – Đerdapska klisura

Nakon prvog proširenja Đerdapske doline, Ljupkove kotline, mogu se videti ostaci rimskih utvrđenja i naselje Dobra, u kojem se nalazi arheološko nalazište Saldum. Ljupkova kotlina dugačka je 10 kilometara, a jezero u njoj dostiže širinu od 1500 metara.

Klisura Lepenski Vir poznata je po najvećoj dubini Đerdapskog jezera, 92 metra, ali i po arheološkom nalazištu Lepenski Vir. Donjemilanovački deo jezera je širok 2,4 kilometara, a dugačak 15 kilometara. Klisure Veliki i Mali kazan poznate su po Trajanovoj tabli i regionalnom parku Veliki i Mali štrbac.

Oršavska kotlina, proširenje u dolini Đerdapa između Rumunije i Srbije, predstavlja najrasprostranjeniji deo Đerdapskog jezera. U njoj se nalazi rečno ostrvo Ada kala.

Na prostoru koje je pokrilo jezero nalaze se brojni arheološki ostaci života iz praistorijskog perioda. Evidentirano je oko 40 arheoloških nalazišta i kulturnih dobara na ovom lokalitetu.

Kako doći do Đerdapskog jezera?

Do jezera se lako dolazi iz pravca Beograda, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Negotina, Zaječara i drugih gradova centralne i istočne Srbije. Do jezera vodi put Golubac – Kladovo, a uz jezero prolazi i pruga Beograd – Bor. Na samoj brani hidroelektrane Đerdap, nalazi se granični prelaz sa Rumunijom.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstPlanina Ozren
Sledeći tekstŠumska breberina – Ovčije runo

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime