Planina Ozren

0
3740
Foto: sr.wikipedia/Aleksandar Miletic

Planina Ozren se nalazi u jugoistočnoj Srbiji. Najviši vrh je Leskovik, visine 1178m. Nalazi se istočno od Aleksinca i udaljena je svega 5km od Sokobanje. Planina Ozren je jedna od najšumovitijih planina u Srbiji. Klimatsko je lečilište, bogato ozonom. Na Ozrenu se nalaze dve bolnice, za očne i plućne bolesti, manastir Jermenčić iz XIV veka, kao i vodopad Ripaljka.

Planina Ozren je najpovoljnija za lečenje disajnih organa zbog borovih šuma i nadmorske visine. Ne treba izostaviti ni ružu vetrova, čije strujanje i mešanje više vazdušnih struja doprinosi lečenju očnih bolesti.

Na ovoj planini nalazi se veliki broj izletišta, spomenika, manastira, legenda i bajki o njima.

Najposećenije turističko mesto ovog kraja je Sokograd, tvrđava sa istorijskim značajem. Pored toga, vodopad Ripaljka visine 17m ostavlja bez daha. Ovaj vodopad je prirodni spomenik, zakonom zaštićen.

Foto: sr.wikipedia/Саша Стојановић – Vodopad Ripaljka

Na Ozrenu se nalazi kamen ljubavi. Veruje se, da su se na njemu sastajali hajduk Veljko i Čučuk Stana. Danas je simbol ljubavi.

Omogućeno je letenje paraglajderom. Start je na čistini sa pogledom na sokobanjsku kotlinu. U blizini startne pozicije, nalazi se izvor Šopur, izvor ledene i bistre vode u gustoj, bukovoj šumi.

Prethodni tekstSivi soko – Najbrža životinja na svetu
Sledeći tekstĐerdapsko jezero – Najveće jezero u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime