Pančićev vrh – Krov Srbije i najviši vrh Kopaonika

0
5847
Pančićev vrh
Foto: infokop.net - Pančićev vrh

Pančićev vrh je najviši vrh planine Kopaonik sa nadmorskom visiom od 2017 metara. Pančićev vrh je dobio ime po poznatom srpskom akademiku i botaničaru Josifu Pančiću. Na vrhu se nalazi i Pančićev mauzolej, do koga je sada nemoguće doći, jer je okružen vojnim bazama.

Istorija imena Pančićev vrh

Pančićev vrh je do 07. jula 1951. godine nosio naziv Milanov vrh, po kralju Milanu Obrenoviću. Tog dana, Josifu Pančiću je ispunjena želja koju je ostavio u amanet, a to je da bude sahranjen na „krovu Srbije“ i njegovi ostaci, zajedno sa ostacima njegove žene, Mileve, su prenešeni u mauzolej. Sahranjeni su u kovčegu napravljenom od Pančićeve omorike, biljke koju je on pronašao. Od tog dana, najviši vrh Kopaonika dobija novi naziv, Pančićev vrh.

Pančićev mauzolej na samom vrhu

Zbog značajnog strateškog položaja za vojsku Jugoslavije, na vrhu je izgrađena vojna baza i već nekoliko decenija niko ne može prići mauzoleju koji je okružen žicom. Za vreme NATO bombardovanja, 1999 godine, mauzolej je oštećen. U narednom periodu je ponovo prezidan, istim kamenom kojim je i izgrađen, ali je prilazak ovoj građevini ostao zabranjen.

Pančićev Mauzolej

Citat sa Pančićevog mauzoleja: „Ostvarujemo zavet Pančićev. Prenosimo ga da ovde večno počiva. Objavljujemo njegovu poruku upućenu srpskoj omladini: „Da će tek dubokim upoznavanjem i proučavanjem prirode naše zemlje pokazati koliko voli i poštuje svoju otadžbinu“.

7.7.1951. godine,
Srpska akademija nauka Univerzitet u Beogradu,
Planinarski savez NRS.

U video prilogu ispod možete videti kako izgleda spust na skijama sa Pančićevog vrha:

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim planinama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: wikimedia.com

Prethodni tekstNajviši vrhovi Kopaonika – Top 10 – Pančićev vrh
Sledeći tekstTermalna banja Pačir – Roze jezero u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime