Reka Moravica – Sokobanjska Moravica

0
84
Reka Moravica
Foto: OTKS - Mesto na kom nastaje Moravica

Reka Moravica ili Sokobanjska Moravica se nalazi na istoku Srbije. Reka izvire na mestu pod nazivom Vrelo-Istoci, u podnožju planine Device. Izvor se nalazi na oko 12 kilometara udaljenosti od Sokobanje, u pravcu Knjaževca.

Sam izvor predstavlja prirodni fenomen, jer se na samom početku javlja u vidu razlivenog rečnog toka, koji nastaje od velikog broja podzemnih izvora. Dužina reke je 60,4 kilometara. Od većih mesta, protiče kroz Sokobanju i Aleksinac.

Pritoke Moravice su Seselačka, Blendijska, Trgoviška reka sa leve strane, kao i Gradašnica sa desne. Nadomak Sokobanje u Bovanskoj klisuri Moravica puni Bovansko Jezero. Bovansko jezero je veštačka akumulacija nastala 1978. godine izgradnjom brane. Voda iz jezera se koristi za snabdevanje Aleksinca pijaćom vodom. Reka Moravica se nastavlja kao otoka ovog jezera, i nakon 12 kilometara se uliva u Južnu Moravu.

Na obalama Moravice se nalazi veliki broj kupališta. Temperatura vode dostiže 26 stepeni u letnjem periodu, tako da je voda u reci veoma prijatna za kupanje. Od riba, reku nastanjuju klen, potočna mrena, dvoprugasta uklija i gavčica.

Reka Moravica pripada crnomorskom slivu.

Reka Moravica
Foto: youtube

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime