Bovansko jezero – Mesto za odmor nadomak Sokobanje

0
6083
Bovansko jezero
Foto: instagram.com/legi988/

Bovansko jezero se nalazi na Sokobanjskoj Moravici. Smešteno je između Aleksinca i Sokobanje, kod naselja Bovan. Od Sokobanje je udaljeno 7 kilometara, a od Aleksinca oko 20 kilometara. Jezero je veštačka akumulacija nastala izgradnjom brane 1978. godine. Napravljeno je kako bi se tokovi Južne i Velike Morave zaštitili od planinskih reka, od mulja, blata i ostalih taloga.

Bovansko jezero

Bovansko jezero i njegove osnovne karakteristike

Bovansko jezero je dugačko 8 kilometara, najveća širina jezera je 500 metara, a najveća dubina je izmerena kod brane i iznosi oko 70 metara. Ukupna površina jezera iznosi 4 kilometara kvadratnih. Voda iz jezera se prerađuje i koristi za snabdevanje Aleksinca pijaćom vodom. Iz tog razloga, zabranjena je vožnja čamaca sa benzinskim motorima.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako iz vazduha izgleda ovo prelepo jezero:

Bovansko jezero je bogato ribom i predstavlja pravi raj za ribolovce tokom čitave godine. Mogu se upecati primerci soma, smuđa, tostolobika, šarana, mrene i štuke.

Na jezeru postoji i nekoliko uređenih mesta za kupanje. Voda je veoma prijatna, a pored kupanja, posetioci mogu da uživaju u veslanju, vožnji pedaline i jedrenje.

Smeštaj na Bovanskom jezeru

Kampovanje je dozvoljeno na obalama ovog bisera, ali nije baš idealno, jer prostor nije uređen. Ukoliko volite „divlje“ kampovanje, onda je ovo mesto idealno za vas. Oko samog jezera postoji dosta smeštajnih objekata, a i Sokobanja se nalazi na svega 7 kilometara od jezera, tako da su mogućnosti za odabir smeštaja velike.

Na ovom jezeru se svake godine dva puta održava jedriličarska regata „Bovan“.

Bovansko jezero na mapi

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@apartmansaga_sokobanja

Prethodni tekstReka Moravica – Sokobanjska Moravica
Sledeći tekstTvrđava Solotnik – Jerinin grad na Tari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime