Tvrđava Solotnik – Jerinin grad na Tari

0
2803
Solotnik
Foto: instagram.com/taradrinabb

Solotnik je tvrđava smeštena na kamenoj uzvišici, na obroncima istočne strane planine Tare. Strmo se spušta prema Solotuškoj reci. Nalazi se kod sela Solotuše po kojem nosi naziv, na desetak kilometara od Bajine Bašte. Prilaz je moguć samo sa jugoistočne strane.

Tvrđava Solotnik i njena istorija

Još uvek se ne može utvrditi koje godine je sazidana ova tvrđava, ali se zna da je u pitanju XV vek. Osvojen je sredinom XV veka u napadu Turske. Prilikom arheoloških istraživanja pronađeni su neki delimični ostaci ovog zamka i iz gvozdenog doba.

Tvrđava Solotnik je posedovala dva ulaza i kružnu odbrambenu kulu na jugoistočnoj strani zamka. Zidovi su debljine 1.2-1.7 metara, a visine do čak 4.2 metara. Za izgradnju je korišćen pritesani krečnjak i trpanac, vezan krečnim malterom. Arheološkim istraživanjima, u severoistočnom delu, otkrivena je cisterna za vodu sa kružnim bunarom prečnika 1 metar. Kišnica koja se sakupljala u cisterni se prečišćavala, taložila kroz šljunak i slivala u bunar.

Legenda o tvrđavi Solotnik

Legenda kaže da su ovo utvrđenje gradila tri radnika. Prokleta Jerina se sa njima nije slagala pa im je izmakla merdevine. Tada oni stradaju i mesta na koja su pali sa utvrđenja, samim tim i sa litice, dobijaju nazive po trojici stradalih – Palež, Kostin i Luka.

Arheološka istraživanja ovog mesta još nisu završena.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim tvrđavama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstBovansko jezero – Mesto za odmor nadomak Sokobanje
Sledeći tekstSjeničko (Uvačko) jezero – Dom beloglavog supa

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime