Sjeničko (Uvačko) jezero – Dom beloglavog supa

0
3229
Sjeničko jezero
Foto: facebook

Sjeničko ili Uvačko jezero se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, između planina Zlatar i Javor. Pripada teritoriji opština Nova Varoš i Sjenica. Sjeničko jezero je veštačko jezero dugo 27 kilometara, koje vijuga meandrima, kojima je pre njegovog nastanka tekla reka Uvac.

Kako je nastalo Sjeničko jezero i njegove osnovne karakteristike

Sjeničko jezero je nastalo potapanjem kanjona i pregrađivanjem reke Uvac 1979. godine. Brana je izgrađena kod sela Akmačići, za potrebe hidroelektrane Uvac. Jezero je napravljeno od reke Uvac, a ima i svoju pritoku, reku Vapu. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 985 metara. Dugačko je 25 kilometara, sa maksimalnom dubinom od 108 metara. Brana je dugačka 160 metara, a visoka 110 metara. Površina jezera je 5,7 kilometara kvadratnih.

Uvačko jezero je ispunilo kanjon koji na pojedinim mestima dostiže dubinu i do 100 metara. Ovaj kanjon je jedan od najpoznatijih, zahvaljujući jedinstvenim uklještenim meandrima koje poseduje. Meandre je usekla rekla Uvac u krečnjačkom masivu Pešterske visoravni.

Sjeničko jezero se nalazi u sklopu specijalnog rezervata Uvac. Rezervat je osnovan sa ciljem da očuva koloniju beloglavog supa, kojem je ovaj rezervat najveće stanište na Balkanu. Jezero je bogato i različitim vrstama ribe: šaran, klen, mladica, mrena i som.

Prethodne godine, specijalni rezervat Uvac je postao prava turistička atrakcija. Prelep pogled, koji se pruža okolo sa nekoliko vidikovaca, ostaje zauvek u sećanju. Najpoznatiji vidikovac je Molitva.

Sjeničko Jezero
Foto: sr.wikipedia/Vladimir Mijailović – Viseći most na jezeru, kod sela Družiniće

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstTvrđava Solotnik – Jerinin grad na Tari
Sledeći tekstRadoinjsko jezero – Specijalni rezervat prirode „Uvac“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime