Radoinjsko jezero – Specijalni rezervat prirode „Uvac“

0
1403
Radoinjsko Jezero
Foto: zlatar.rs

Radoinjsko jezero je treće po redu veštačko, akumulaciono jezero na reci Uvac. Nalazi se nizvodno u odnosu na Sjeničko (Uvačko) i Zlatarsko jezero. Nastalo je pregrađivanjem reke Uvac, na 43 kilometara od ušća u reku Lim. Spada u grapu manjih, veštačkih jezera.

Radoinjsko jezero je sastavni deo Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. To je prirodno dobro prve kategorije i od izuzetnog je značaja za Republiku Srbiju. Kao i ostala dva jezera na reci Uvac, Radoinjsko jezero predstavlja jedno od retkih mesta u Srbiji, na kojima živi beloglavi sup.

Brana Radoinjskog jezera je visoka 40 metara, duga 150 metara i nalazi se na 760 metara nadmorske visine. Dužina jezera je 11 kilometara, a njegova ukupna površina iznosi 0,55 kilometara kvadratnih. Maksimalna širina jezera dostiže 500 metara, a najdublja tačka se nalazi na 30 metara ispod površine vode. Voda iz Radoinjskog jezera sprovodi se cevima do turbina hidroelektrane Bistrica, odakle otiče u reku Lim. Na ovaj način je promenjen prirodni tok reke Uvac.

Vodostaj radoinjskog jezera nema velike oscilacije tokom godine. Na jezeru postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma, koje uključuje kupanje, sunčanje, pecanje i šetnju.

Radoinjsko jezero je bogato ribom, a najbrojniji su: zlatovčica, klen, skobalj, plotica, mrena, šaran… Obalu ovog jezera čine krečnjačke stene, a okolina jezera obiluje zelnim površinama.

Prethodni tekstSjeničko (Uvačko) jezero – Dom beloglavog supa
Sledeći tekstPlanina Javor kod Ivanjice – Zapadna Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime