Borkovačko jezero – Mesto za odmor na Fruškoj gori

0
8505
Borkovačko jezero - Jezero Borkovac
Foto: instagram@marija_mijailovic_photography - Borkovačko jezero

Na južnim padinama Fruške gore, na svega oko dva kilometra udaljenosti od Rume, nalazi se akumulacija Borkovac, odnosno veštačko Borkovačko jezero. Nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka izgradnjom brane na potoku Borkovac, a punjenje jezera je trajalo oko tri godine.

Borkovačko jezero i njegove osnovne karakteristike

Borkovačko jezero se prostire dužinom od dva kilometra. Prosečna dubina iznosi oko 2,5 metra, dok je na centralnom delu izmerena najveća maksimalna dubina koja iznosi 5 metara. U letnjem periodu temperatura vode dostigne i do 30 stepeni. Boja je zelena, ali bistra.

Borkovačko jezero
Foto: instagram@serbia_travel_vacation

Na pojedinim mestima je zabeleženo cvetanje vode, što je delimično posledica nekih ljudskih delatnosti. Takođe, bogato je raznim vrstama riba poput soma, smuđa, babuške, amura, a najviše ima šarana. Iako je prvobitna namena jezera bila navodnjavanje zemljišta, danas više služi kao turistička atrakcija i kao mesto za odmor u prirodi. Pored toga treba naglasiti i veoma popularan ribolov, a svake godine u maju mesecu se održava takmičenje u ribolovu. Ribolov noću je zabranjen, a tu je i pravilo da ukoliko uhvatite ribu težu od osam kilograma, u obavezi ste da je vratite u vodu.

Ostale aktivnosti na Borkovačkom jezeru

Ono što dodatno privlači pažnju posetiocima jeste ekološki Akva-kamp. On se sastoji od četiri kućice koje poseduju nekoliko ležajeva i terase i veoma su lepo dekorisane. Kućice su smeštene na baržama, a takođe svaka od njih poseduje i čamac za dodatnu razonodu i uživanje.

Kupanje u jezeru je dozvoljeno. Poseduje uređenu plažu sa tuševima, kao i svim potrebnim objektima, a ono što se posebno mladima dopada jeste moguće noćno kupanje. Nedaleko od jezera i plaže se nalazi česma pitke i sveže vode.

U blizini jezera, nalazi se istoimeno izletište. Ovo mesto nazivaju “pluća regije”, zbog svoje lokacije i biljnog sveta, a najviše bora. Izletište se sastoji od nekoliko objekata kao što su kafići, restorani i hotel. Tokom lagane i opuštajuće šetnje ovim kompleksom možete uživati u potočiću, kojeg ne možete da ne primetite, a takođe možete i trenirati na trim stazama uz koje postoje i pomoćni rekviziti za vežbanje. Borkovačko jezero je najposećenije tokom izložbe pasa, slikarske kolonije, a pogotovo kada je prvi maj.

Nedaleko od uređenih plaža je, 2015. godine , počeo sa radom bazen koji nosi isti naziv – Borkovac. U sklopu tog mini kompleksa se nalaze dva bazena, dečiji i veliki, tako da je prilagođeno svim uzrastima. U velikom bazenu se dubina postepeno povećava, dok je u dečijem bazenu maksimalna dubina osamdeset centimetara, radi što veće sigurnosti dece. Noćno kupanje je takođe dozvoljeno.

Bazen Borkovac
Foto: instagram@bazenborkovac – Bazen nadomak Borkovačkog jezera

Borkovačko jezero na mapi

Do jezera je veoma lako doći jer je ono povezano sa bitnim gradovima u Srbiji, ali ipak najlakše i najbrže se dolazi do njega preko Rume. Jezero jeste zabačeno, ali sam put do jezera je asfaltiran sa lako uočivim smernicama i putokazima, tako da nije moguće izgubiti se.

U neposrednoj blizini Borkovačkog jezera nalaze se i 3 druga fruškogorska jezera: Pavlovačko jezero, jezero Dobrodol i Šatrinačko jezero.

Ukoliko želite da saznate još informacija o drugim jezerima na Fruškoj gori, ali i u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstVidikovac Crnjeskovo – Nacionalni park Tara
Sledeći tekstJezero Testera i istoimeno izletište – NP Fruška gora

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime