Jezero Testera i istoimeno izletište – NP Fruška gora

0
2938
Jezero Testera
Foto: fruskac.net - Jezero Testera

Na severnom delu Fruške gore, udaljeno oko šest kilometara od sela Čerević, opštine Beočin, nalazi se jedna mala veštačka akumulacija, jezero Testera. Ovo jezero je ušuškano u srcu Nacionalnog parka Fruška gora, na nadmorskoj visini od oko 180 metara, okruženo predivnom prirodom, četinarskom i listopadnom šumom. Pripada zoni drugog stepena zaštite.

Jezero Testera i njegove osnovne karakteristike

Jezero je nastalo u XIX veku kada je austrijski grof Odeskali pregradio dolinu potoka Potoranj, nedaleko od mesta na kojem se nalazio njegov letnjikovac. Ovaj potok izvire ispod Crvenog Čota i u njegovom toku dužine oko dvanaest kilometara, Testera je u samom središtu. Mnogi ovo jezero nazivaju i mini-hidroakumulacijom zbog svoje izuzetno male površine. Ta površina iznosi svega oko pedesetak ari, a dubina jezera nije poznata. Takođe je jezero poznato i kao močvarno jezero.

Izletište Testera

Nedaleko od ovog jezera postoji i istoimeno izletište. Taj kompleks čine odmaralište i svi neophodni objekti za razonodu i sport. Isto tako su obezbeđeni medicinski objekti i škola u prirodi. Takođe, unutar kompleksa se nalazi i izvor pijaće vode označen zvezdom petokrakom, a daljom šetnjom, na obodu šume se nalaze dve kapele, a to su kapela Svetog Jevstatija i Svete Kaluđerice.

Izletište Testera
Foto: fruskac.net – Izletište Testera

Kažu da se u ovom predelu vetar ne oseti, skoro da ga i nema, ali isto tako je ovde primećena i najveća populacija različitih gljiva.

Izletište Andrevlje

Na svega jedan kilometar od izletišta i jezera Testera nalazi se izletište Andrevlje. Potpuno je renovirano 2008. godine, pa je od odmarališta preuređeno u moderni kongresni centar, koji je ujedno i turističko-ugostiteljski objekat otvorenog tipa. Kao što je već napomenuto, reč je o samom srcu Nacionalnog parka Fruška gora, pa je samo okruženje predivno. Jedna velika prostrana livada, okružena gustom šumom, a unutar tog prostranstva se nalazi teren za fudbal, ljuljaške, klackalice i mini objekti za prave porodične piknike.

Izletište Andrevlje
Foto: fruskac.net – Izletište Andrevlje

Jezero Testera na mapi – Kako doći do njega?

Najlakši put do ovog mesta, kojim se ne možete izgubiti, jeste asfaltirani put iz sela Čerevića. Prateći putokaze i table, nakon nešto manje od šest kilometara, blagim usponima ćete stići do željene lokacije, gde Vas čekaju mir i uživanje.

Na jutjub kanalu Cikloverzum, pronašli smo veoma interesantan video. U njemu možete videti kako izgleda put iz sela Ćerevići do izletišta Andrevlje i jezera Testera, ali i saznati neke dodatne informacije.

Ukoliko želite da saznate još informacija o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstBorkovačko jezero – Mesto za odmor na Fruškoj gori
Sledeći tekstČalmansko jezero – Jezera Čalma I, II i III (Fruška gora)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime