Zaovinsko jezero

0
196
Foto: Shutterstock

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari, kod mesta Zaovine i spada u grupu veštačkih jezera. Jezero je nastalo u periodu između 1975. i 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kuk. Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metara, dok je njegova najveća dubina oko 110 metara. Jezero dopunjuju Konjska reka i Beli Rzav.

Jezero je akumulacija hidroelektrane “Bajina Bašta“ u Perućcu, sa kojom je povezano cevovodom. Kada se desi da je vodostaj reke Drine niži, jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane. U slučaju da je nivo Drine viši, višak vode se pumpa u Zaovinsko jezero, zbog čega sam vodostaj jezera mnogo oscilira. Upravo zbog ovoga, poslednjih par godina, tokom letnjeg perioda jezero biva skoro potpuno isušeno, što nije dobro i ne zadovoljava očekivanja posetilaca. Voda u jezeru je veoma čista i može se piti nakon manjih prerada. Jezero se takođe koristi i za uzgoj pastrmki.

Na planini Tari se nalazi jedna trećina ukupne flore Srbije, a od toga, jedna polovina se nalazi u Zaovinama. Na ovom području oko jezera, do sada je pronađeno preko 600 biljnih vrsta. U blizini brane, kojom je jezero napravljeno, Josif Pančić je pronašao omoriku.

Tokom leta, na jezeru se pojavljuje veliki broj kupača na neuređenim plažama.

Prethodni tekstPančićev mauzolej – Prvi spomenik kulture na planini
Sledeći tekstPančićeva potočarka – Pančićeva režuha

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime