Beli Rzav – Prirodno bogatstvo Tare (Kanjon, jezera…)

0
1558
Beli Rzav
Foto: instagram@aleksandarspiki - Beli Rzav

Reka Beli Rzav izvire u selu Zaovine, na zapadnim padinama planine Tare. Naziv je dobila po specifičnoj, beloj boji korita, koje čini kamenje bele boje. Zahvaljujući svom koritu, voda u Belom Rzavu je hladna i tokom najtoplijih dana u godini i predstavlja idealno mesto ukoliko Vam je neophodno dobro osveženje. Osim boje korita, ovu reku karakteriše i veoma čista voda.

Tok reke Beli Rzav

Beli Rzav dugačak je 23 kilometra. Reka svoj tok započinje u Zaovinama, na zapadnoj strani Tare. U blizini samog izvora, reka je pregrađena branom Lazići i tu se nalazi prva veštačka akumulacija, Zaovinsko jezero. Ovo jezero jedno je od najlepših i najposećenijih u Srbiji i predstavlja pravi biser Tare, okružen njenom netaknutom prirodom.

Beli Rzav
Foto: instagram@st.nicolas69 – Pogled na deo Zaovinskog jezera

Beli Rzav svoj tok nastavlja kao jedina otoka ovog jezera i odmah zatim se na njemu nalazi i druga veštačka akumulacija, odnosno jezero Spajići. Ovo jezero je veoma malo, sa ukupnom površinom od 11 hektara. Okruženo je brdima i šumama, a tirkizno plava voda u njemu je toliko čista, da se čak vidi i dno. Jezero ima izdužen oblik. Kupanje je dozvoljeno, a oko jezera ima i dosta prostora za izletnike.

Jezero Spajići
Foto: instagram@dele15 – Pogled na jezero Spajići iz vazduha

Jedna zanimljivost vezana za ovo mesto, jesto to da je upravo na ovom delu planine Josif Pančić pronašao poznatu endemsku vrstu, Pančićevu omoriku.

Beli Rzav nastavlja svoj tok dalje kao jedina otoka jezera Spajići. Teče podnožjem Šargana i kroz Mokru Goru, praveći prelep vodotok sa mnoštvom suženja, vodopada i jednim kanjonom, u svom središnjem delu. Svoj tok završava nakon 23 kilometra, u Bosni i Hercegovini, gde se kod sela Vardište spaja sa Crnim Rzavom i formira reku Rzav.

Interesantna je činjenica da za razliku od Belog Rzava, voda u Crnom Rzavu je veoma topla i dostiže temperaturu od čak 28 stepeni. Spoj Crnog i Belog Rzava predstavlja idealan spoj i reku Rzav čini jednom od najpogodnijih reka za kupanje. Rzav se kasnije uliva u Drinu, što znači da Beli Rzav pripada crnomorskom slivu.

Kanjon reke Beli Rzav

U središnjem delu svoga toka, reka Beli Rzav formira jedan od najlepših i najživopisnijih kanjona na ovim prostorima. Na oko kilometar udaljenosti od naselja Đurići, pitoma dolina Belog Rzava počinje da se sužava i formira nekoliko stotina metara dubok kanjon, strmih litica. U tom delu Rzav teče duboko uklesan u stenama, preko kaskada i vodopada, omogućavajući svakom posetiocu prizore za pamćenje. Ukupna dužina ovog kanjona iznosi između 2 i 3 kilometra i privlači veliki broj avanturista, kao i ljubitelje divlje i netaknute prirode.

Kanjon reke Beli Rzav
Foto: Instagram@lukino_selo – Kanjon reke Beli Rzav

Ribolov i šta videti?

Reka Beli Rzav i njene akumulacije su bogate ribom i može se pronaći čak 14 vrsta. Najbrojnije vrste su pastrmka, štuka, šaran, som, klen i tako dalje. Pre odlaska u ribolov na reci ili nekom od jezera, predlažemo da pogledate pravila za mesto na koje idete, jer nisu svugde ista.

Pored netaknute prirode i prelepih planinskih jezera, u dolini reke Beli Rzav na lokalitetu Luke, može se pronaći i geomorfološka atrakcija poznata pod nazivom Ravna stena ili Grad. Ravna stena predstavlja spomenik prirode stvoren abrazijom nekadašnjeg Panonskog mora, a kasnije jezera koje je isteklo kanjonom Ćurića sklopova. Na ovoj lokaciji se u srednjem veku nalazilo staro utvrđenje, a nešto kasnije i utočište legendarnog hajduka i odmetnika, Kostreš Harambaše. Postoje samo dva prilaza na ovaj lokalitet. Jedan vodi kroz pećinu sa jugozapadne strane, a drugi, klesani, nalazi se na severu.

Ravna Stena Grad
Foto: instagram@thruserbia – Ravna Stena (Grad)

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstLepa Gora – Planina u južnoj Srbiji (Požar)
Sledeći tekstPlanina Kitonja (1342m) – Zapadna Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime