Jezero Spajići – Nacionalni park Tara

0
5403
Jezero Spajići
Foto: instagram@darabeg - Jezero Spajići

Jezero Spajići je visinska sabirna akumulacija koja nastaje od proceđene vode iz Zaovinskog jezera, Zmajevačke reke i Popovića potoka. Jezero je deo sistema i jedno od četiri pomoćna jezera veštačkom jezeru Zaovine, kod brane Lazići, a njegova jedina otoka je reka Beli Rzav. Iako još uvek nije toliko poznato široj javnosti, jezero predstavlja pravi raj na Tari za veliki broj ljubitelja uživanja u prirodi. Okruženo je gustom šumom i karakteriše ga čista voda, što Vam omogućava da ovde potražite spas od letnjih vrućina.

Jezero Spajići
Foto: instagram@dele15 – Pogled na jezero Spajići iz vazduha

Jezero Spajići i njegove osnovne karakteristike

Ovo jezero je veoma malo, sa ukupnom površinom od 11 hektara. Smešteno je odmah ispod brane Zaovinskog jezera. Okruženo je brdima i šumama, a tirkizno plava voda u njemu je toliko čista, da se čak vidi i dno. Jezero ima izdužen oblik.

Jezero Spajići

Kupanje na jezeru Spajići je dozvoljeno i u jednom njegovom delu čak postoji i manja uređena plaža. Osim kupanja, na jezeru je dozvoljen i ribolov, isključivo varaličarskim i mušičarskim priborom sa udicama bez povratne kuke. U jezeru se mogu upecati krupni primerci klena.

Na jezeru postoji i uređen deo za izletnike, sa natkrivenim stolom za ručavanje i kontejnerom za otpad.

Ljudi koji posete ovo mesto uživaju pre svega u savršenom pogledu na jezero i okolinu. Možete se popeti na branu visoku 130 metara i posmatrati jezero, ali i na obližnje ,,vidikovce”, sa kojih se pruža nestvaran pogled na ovaj deo Tare.

Još jedna stvar, po kojoj je ovo jezero poznato među posetiocima, jeste to da je Josif Pančić upravo na ovom delu Zaovina pronašao čuvenu Pančićevu omoriku, endemsku biljku.

Jezero Spajići
Foto: Pogled na jezero sa jednog od obližnjih brda

Kako doći do jezera Spajići? 

Do jezera Spajići se dolazi veoma lako, kada skrenete sa glavnog puta malo pre brane na velikom jezeru. Put je obeležen tablama. Automobilom možete prići obalama jezera, do kojeg vas vodi vijugav put. Tu postoji i improvizovani parking, gde možete ostaviti automobil i započeti svoju avanturu i uživanje u prirodi.

Pored jezera Spajići, Nacionalnom parku Tara pripadaju još četiri jezera, a to su: Zaovinsko, Kruščica, Perućac i Crno osoje.

U video prilogu ispod, možete detaljnije pogledati kako izgleda jezero Spajići:

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Prethodni tekstJezero Kruščica – Nacionalni park Tara
Sledeći tekstVidikovac Savina stolica – Pogled na Zlatarsko jezero

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime