Srebrno jezero – Posetite „srpsko more“

0
8844
Srebrno jezero
Foto: instagram@the_petic - Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezero nastalo na desnoj obali Dunava. Preciznije, ovo jezero predstavlja nekadašnji rečni rukavac Dunava, koji je danas zatvoren sa dve brane. Nalazi se na području Braničevskog okruga u istočnoj Srbiji. Udaljeno je svega 2 kilometra od Velikog Gradišta.

Srebrno jezero
Foto: bookawb.com

Osnovne karakteristike Srebrnog jezera

Srebrno jezero ima nepravilan oblik luka i zauzima površinu od 4 kilometra kvadratna. Maksimalna širina jezera dostiže 14 kilometara, dok je prosečna širina jezera oko 300 metara. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 70 metara i njegova prosečna dubina je 8 metara.

Srebrno jezero

Voda u ovom jezeru je veoma čista, zahvaljujući filtraciji kroz mnogo peščanih dina. Jezero je bogato ribom, a najmnogobrojniji su primerci amura, šarana, soma, štuke i smuđa. Pored njih, tu se svakako mogu pronaći i ostali primerci slatkovodnih riba. Ono po čemu je ovo jezero poznato među ribolovcima, jeste upecan šaran težine 44 kilograma.

Turizam na Srebrnom jezeru

Srebrno jezero je veoma popularna destinacija za odmor i ribolov decenijama unazad. Međutim, poslednjih godina ovo jezero privlači sve više turista iz čitave Srbije i polako postaje jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj zemlji. O popularnosti jezera i podizanju iste dovoljno govori informacija, da je jezero u prošlosti reklamirano kao „srpsko more“. Uređene plaže kao na moru, čista voda i netaknuta priroda zaista pružaju nestvaran osećaj tokom boravka na Srebrnom jezeru.

Srebrno jezero
Foto: instagram@srdjan_dedic_photography

Silver lake resort je rezervat na Srebrnom jezeru i predstavlja prvi turistički rezervat sa kongresnim, sportskim, turističkim i rekreativnim sadržajima. Prostire se na oko 320 hektara. U njegovom sastavu se nalaze smeštaj, akva park, turistički brod, restoran i kafe, vile i apartmansko naselje, teniski tereni, marina, kao i zone rekreacije, zabave i zdravlja.

Pored svega gore navedenog, na jezeru se nalaze još i uređene plaže, kamp, restorani i mogućnosti za sportove na vodi. Jezero je veoma pogodno za sportove na vodi, o čemu govori podatak da je 2000. godine započeto održavanjem prvenstva države u skijanju na vodi.

Srebrno jezero
Foto: instagram@rowing_club_palic

Kako do smeštaja na Srebrnom jezeru? 

Kada su u pitanju smeštajne jedinice u Srebrnom jezeru, ova turistička destinacija može da se pohvali izuzetnim smeštajnim ponudama. Znatno povećanje broja kako domaćih, tako i stranih turista uticalo je na to da se poveća i broj kvalitetnih smeštajnih jedinica. Zahvaljujući svim prirodnim lepotama i atraktivnim odlikama Srebrnog jezera, kvalitetne smeštajne jedinice samo upotpunjuju sliku o savršenom odmoru koje Srebrno jezero šalje. 

Smeštaj Srebrno jezero ponudiće vam udobne hotele, apartmane, sobe i vile koje će ispuniti sva vaša očekivanja. Svakako su najtraženije apartmanske smeštajne jedinice, koje turistima nude potpunu privatnost, maksimalnu fleksibilnost i udobnost. Bilo da ste u potrazi za smeštajem koji se nalazi u centralnom delu ili na periferiji mesta, tražite apartman sa prostranom terasom uz pogled na jezero ili istražujete hotele koji će vam ponuditi usluge pansiona i dodatnih sportskih aktivnosti, Srebrno jezero može to da vam pruži.

Najveći broj smeštaja skoncentrisan je u blizini mesta Veliko Gradište, gde su i sam ambijent i pogled na jezero najlepši. Budući da se Srebrno jezero odlikuje povoljnim cenama, ovde možete pronaći kvalitetno uređenu sobu ili apartman po ceni već od 20 evra. Sa druge strane, ukoliko tražite luksuz i potpunu udobnost, mnogobrojni hoteli Srebrnog jezera ponudiće vam to po početnoj ceni od 60 evra.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako Srebrno jezero izgleda iz vazduha, kao i njegova obala. Zaista prelep prizor:

Srebrno jezero – Zanimljivosti

Osim aktivnosti na vodi, van jezera možete uživati i u raznim drugim aktivnostima. Jedno od zanimljivih dešavanja jeste međunarodni šahovski festival Srebrno jezero. Turnir je napravljen u organizaciji lokalnog šahovskog kluba VGŠK i održava se konstantno od 2006. godine. Turnir je iz godine u godinu sve popularniji, a na njemu učestvuju predstavnici iz velikog broja zemalja.

Ono po čemu je većini ljudi Srebrno jezero poznato i ono što redovno čujemo na malim ekranima, jeste da se pored jezera nalazi kamp srpskog košarkaša Miloša Teodosića. Ovde dolaze naši mladi i talentovani košarkaši, koji imaju priliku da unaprede svoje veštine, upoznaju se sa Milošem i rade sa poznatim trenerima. Kampu mogu da se priključe i devojčice i dečaci, starosti od 9 do 17 godina.

Teo kamp
Foto: twitter.com/MilosTeodosic4 – Kamp za mlade košarkaše, uz Srebrno jezero

Šta posetiti u okolini Srebrnog jezera?

Istočna Srbija je veoma raznolika i bogata. Ukoliko biste želeli da posetite sva zanimljiva mesta, bilo bi vam potrebno nekoliko dana, kako biste mogli sve da obiđete i da uživate. U nastavku teksta ćemo vam predložiti samo neka od najpoznatijih mesta u ovom kraju:

  • Manastir Tumane – Nalazi se takođe u Braničevskom okrugu. Udaljen je oko 35 kilometara jugoistočno od Srebrnog jezera. Manastir je zadužbina Miloša Obilića iz četrnaestog veka.
  • Golubačka Tvrđava – Srednjovekovna tvrđava i kulturni spomenik od izuzetnog značaja. Nalazi se na desnoj obali Dunava, na oko četiri kilometara nizvodno od naselja Golubac
  • Nacionalni park Đerdap
  • Veliko Gradište
  • Pećina Ceremošnja – Bogata je pećinskim nakitom, sa ukupnom dužinom od 775 metara
  • Tvrđava Ram – Ramska tvrđava predstavlja spomenik kulture od velikog značaja, nastao u XII veku. Udaljena je svega 14 kilometara severno od Srebrnog jezera.
Ramska tvrđava
Foto: instagram@predragvuckovic – Tvrđava Ram ili Ramska Tvrđava

Srebrno jezero na mapi: 

Srebrno jezero je udaljeno 115 kilometara od Beograda i svega 2 kilometra od Velikog Gradišta.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram@___milos.c

Prethodni tekstTrajanova tabla (Tabula Traiana) – NP Đerdap
Sledeći tekstZaskovački vodopadi – Kompleks od četiri vodopada

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime