Lepa Gora – Planina u južnoj Srbiji (Požar)

0
1059
Lepa Gora
Foto: instagram@lepa.gora

Lepa Gora je planina u južnoj Srbiji. Prostire se između Kopaonika na zapadu, Jastrebca na severoistoku i reke Toplice na istoku. Pripada rodopskoj grupi planina, a u pojedinim kartama je možete pronaći i pod nazivom Požar. Geološki sastav je raznovrstan. Prisutni su dijabazi, serpentinisani perioditi, kristalasti škriljci i krečnjaci, od kojih je i izgrađen najviši vrh ove planine. On nosi naziv Crna čuka i dostiže nadmorsku visinu od 1196 metara. Lepa Gora predstavlja dugo i usko uzvišenje, sa veoma strmim stranama. Sa njenih vrhova se pružaju prelepi pogledi na okolne planine, pre svega na Kopaonik i njegov vrh Treska.

Lepa Gora
Foto: instagram@lepa.gora – Pogled ka Kopaoniku i vrhu Treska

Dešavanja i turizam na planini Lepa Gora

Planina nije previše poznata široj javnosti. Iako na njoj živi veoma mali broj stanovnika, ona poseduje veoma veliki turisistički potencijal. U blizini naselja Batote, na nadmorskoj visini od 1100 metara, nalazi se mesto Lepa Gora, koje je prava vazdušna banja tokom čitave godine.

Lepa Gora
Foto: instagram@lepa.gora – Crkva Nikoljača u selu Batote

Svake godine, na ovom mestu se održava narodni sabor, u petak pred Đurđevdan, na koji dolaze stanovnici okolnih opština. Tada se bere salata sremuš, a svi učesnici uživaju i u pečenju.

U blizini Lepe gore možete posetiti crkvicu Sveti Joakim i Ana, dok se u selu Batote nalazi crkva Nikoljača.

Saborište Lepe Gore
Foto: instagram@lepa.gora – Saborište Lepe Gore

Lepa Gora na mapi

Planina je udaljena oko 250 kilometara od Beograda, a u okolini se nalaze opštine Brus, Kruševac, Kuršumlija, Blace i Aleksandrovac.

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o drugim planinama u Srbiji, kliknite na link ovde.

Prethodni tekstRibničko jezero – Biser Zlatibora među četinarima
Sledeći tekstBeli Rzav – Prirodno bogatstvo Tare (Kanjon, jezera…)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime