Radaljsko jezero – Mesto za odmor u podnožju Jagodnje

0
2401
Radaljsko jezero
Foto: malizvornik.rs - Radaljsko jezero

Radaljsko jezero je veštačko jezero napravljeno pregrađivanjem reke Crni Radalj. Mala hidroelektrana „Radaljska banja” počela je sa radom 1995. godine. Voda se iz jezera transportuje do nje sistemom cevovoda dužine 1,5 kilometara. Akumulacija je postala izletište meštana, sportskih ribolovaca i posetilaca Radaljske banje, koja se nalazi u blizini jezera.

Radaljsko jezero

Osnovne osobine Radaljskog jezera

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 460 metara i smešteno je u podnožju planine Jagodnje. Prosečna dubina jezera je 3,5 metara, a makasimalna dubina iznosi 6,7 metara.

Radaljsko jezero je okruženo gustim šumama i predstavlja odlično mesto za uživanje u prirodi i stvaranje mnoštva prelepih fotografija. Takođe, i ribolovci veoma često borave na ovom jezeru, koje se redovno poribljava i bogato je štukom, klenom i belom ribom.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda jezero, kao i priroda koja ga okružuje. Zaista prelepo mesto za odmor:

Radaljsko jezero na mapi

Radaljsko jezero je udaljeno 8 kilometara od magistralnog puta Loznica – Mali Zvornik, odnosno 12 kilometara od Malog Zvornika i 21 kilometar od Loznice i 4 kilometara od Radaljske banje.

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim jezerima u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: instagram@radakdijana

Prethodni tekstBoranja – Planina u zapadnoj Srbiji – Dinarske planine
Sledeći tekstLazareva pećina – Zlotska pećina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime