Resava – Najduža desna pritoka Velike Morave

0
1700
Resava
Foto: @zoram_gm67

Resava je reka u istočnoj Srbiji, koja izvire na planini Beljanici. Nastaje spajanjem Bobovačke i Zlotkse reke na nadmorskoj visini od 663 metara, dok se najviši izvor Bobovačke reke nalazi na visini od čak 1120 metara. Ukupna dužina toka Resave je oko 70 kilometara i ona je najveća desna pritoka Velike Morave. Sliv Resave obuhvata površinu od 685 kilometara kvadratnih.

Resava

Resava i njen tok

U svom izvorišnom delu Resava protiče kroz prašumu Vinatovaču. Ova gusta bukova šuma proglašena je Parkom prirode, kao i kanjon reke Kločanice, leve pritoke Resave.

Gornji deo sliva Resave predstavlja kompozitnu dolinu u kojoj se kratke klisure smenjuju sa malim kotlinama, da bi u donjem delu, nakon manastira Manasija, Resava ušla u prostranu dolinu. Prva u nizu klisura je Manasijska klisura. Nakon nje, reka ulazi u stenjevačko-dvorišku kotlinu, pa u strmostensko-stenjevačku klisuru dugu 6 kilometara.

Od većih mesta, Resava protiče kroz Despotovac i Svilajnac. U blizini reke možete obići Resavsku pećinu, vodopad Lisine i manastir Manasiju. Uz nju se nalaze i nalazišta mrkog uglja, koja se i dalje eksploatišu.

Resava

Riblji fond i pritoke Resave

Reka Resava je bogata ribom, a najbrojniji su primerci potočne pastrmke, krkuša i klena. Duž njenog toka podignut je veliki broj ribnjaka, u kojima se uzgajaju kalifornijske i žute pastrmke.

Pritoke Resave su Kločanica, Čemernica i Vrelo. Ona, zajedno sa svojim pritokama pripada crnomorskom slivu.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda tok Resave u Despotovcu, u blizini manastira Manasije:

Ukoliko želite da pročitate još članaka o drugim rekama u Srbiji, kliknite ovde.

Foto: 1. instagram: @tanyasubotic – tok Resave u blizini Manasije
2. instagram: @airmrle – tok Resave u Svilajncu

Prethodni tekstToplica – Jedina reka u Evropi koja teče uzbrdo
Sledeći tekstManastir Pavlovac na planini Kosmaj – XV vek

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime